Сензационно! Пеевски: Цветанов ме натискаше да пазя Киро Японеца и Йоско!

Делян Пеевски направи сензационни свидетелства за осъществяван от Цветан Цветанов натиск върху него и върху Сотир Цацаров.

Депутатът от ДПС разкри, че в качеството си на вътрешен министър дясната ръка на Бойко Борисов го притискал за медиен чадър над Киро Японеца и Йосиф Йосифов-Йоско, а от Цацаров поискал Ася Петрова да бъде назначена за зам.-главен прокурор, Борислав Сарафов – да бъде отлъчен, а съдията по делото „Октопод“ – Ченалова, да бъде избавена от публичност на разследване срещу нея в Македония.

„Бях там в кабинета на господин Цветанов във вътрешното министерство, по негова покана. В този кабинет съм бил многократно през годините. И както си разговаряхме, звънна секретарката му, за да съобщи, че е дошъл главният прокурор. Аз предложих да тръгна, но г-н Цветанов настоя да остана. После съм щял да тръгна. Главният прокурор влезе в кабинета и г-н Цветанов ребром започна разговора с него в мое присъствие, без никакви притеснения.

Цветанов разискваше две теми. Първо – поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор. И по-скоро, поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста. Цацаров трябвало да осигури подкрепата във ВСС… И втората тема – Цветанов поиска в никакъв случая да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва“, казва в интервю пред ПИК Пеевски и допълва: „Видях, че на главния прокурор никак не му стана приятно. Но Цветанов продължи с нова молба: искаше Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова…“

Цацаров не издържал и отрязал мераците на Цветанов за Ченалова. След това Пеевски напуснал срещата, защото разговорът минал в откровено неприятно русло.

Пеевски обясни и какво е искал лично от него Цветанов. „Молбата му – ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки. Например за Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил“, обяснява депутатът. В интервюто той признава, че му е оказал съдействие, но сега съжалява за това.
/Марица/