Планина от 2 хил. тона смет расте до Марица

Общинските коли за боклук на Стамболийски разтоварват върху земеделски земи, тровят водата

Незаконно сметище изникна на входа на град Стамболийски. То е върху земеделски земи на брега на река Марица зад паметника на ген. П.А. Шувалов.

На това място общинските коли за сметосъбиране изхвърлят битови и строителни отпадъци в района и се е натрупало повече от 2000 тона боклук, се казва в сигнала на независимия съветник на Стамболийски Атанас Мавродиев, подаден в РИОСВ-Пловдив. Той предупреждава, че бунището може да замърси подпочвените води, тъй като е в близост с реката, а и е заплаха за здравето на жителите на града. Мавродиев настоява инспекторите да извършат проверка на място, да издадат предписания за заличаването му и да санкционират отговорните за възникването му лица. Според Мавродиев кметът нарушава разпоредбите на Закона за управление на отпадъците. Същият не изпълнява задълженията си по контрола, не осигурява транспорт за отпадъците до депата и местата за оползотворяването и обезвреждането им.

Това е поредната жалба на Мавродиев до екоинспекторите. Предишната бе за нерегламентирано депониране на отпадъци на общински терен, отдаден преди време за ползване на завода за целулоза в града. Кметът на Стамболийски Иван Атанасов не бе открит за коментар вчера. /Марица/