Историкът Иван Тренев пред filibe.com: „Трябва да знаем и помним истинската българска история“

Иван Тренев е роден в Стара Загора.

Завършва Държавната музикална академия със специалност пиано. Работи като преподавател и журналист. Като историк изследва биографиите на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски и други личности от епохата на Възраждането.

Иван Тренев участва в написването на бележник с колекционерска стойност във връзка с честването на 200 години от рождението на Георги Раковски през април 2021.Той е напечатан от пловдивското издателство „Нитон“ и съдържа синтезирана информация за Георги Раковски, важни исторически дати от българската история, а авторът публикува новооткрит ръкопис на Раковски за масонството и неизвестни факти за научната и революционната му дейност.

Разговаряме с него за настоящата книга, за личността и делото на Георги Раковски и затова колко е важно да познаваме българската история.

Г-н Тренев, поздравления за патриотичното и богоугодно дело – книгата за бележития българин Георги Стойков Раковски! Как се роди идеята за написването на тази книга?

Идеята няма рождена дата. Личният живот на велики личности е най-добрият учебник за вскички любознателни хора. А Раковски е велика личност. Днес държавата България дава възможност да се отдаде заслужена почит като 2021 г. се обяви за година на Георги Стойков Раковски. За 365 дни много хора, дори всички и извън България ще чуят за Г.С.Раковски и най-важното – ще знаят, че е българин!

Книгата е отпечатана от пловдивското издателство „Нитон“ в уникален футляр, съставен от четири книги. Разкажете ни какво съдържа това луксозно издание.

Трите книги във футляра са на Георги Стойков Раковски. Те са плод на години труд, изследване, изчитане на архивни исторически материали, на пътуване във Франция – Лион, Марсилия и пътуване до Индия и Тибет. Но, много важно и значимо е онова, което е дело на прозренията, на интелигентността и на научното откривателство на гения на самия Георги Стойков Раковски. Той е стигнал до най-далечната точка, в която се ражда един език: а именно в точката, когато се ражда едно племе, ражда се обществото, а езикът е отношение на обществото към околната природа и явления.

Така възниква езикът. Раковски доказва както древния произход на българското племе, така и неговия хилядолетен път и битие по земята с едновременното зараждане на езика. Българският език – доказва Раковски – се родее с най-старите източни езици: санскрит, зендски и Раковски доказва убедително, че днес именно старобългарският църковен език е единственото наречие, с което се разчитат древни източни антични материали. Именно в зендския и санскрит език, и в българския има двугласни букви, каквито няма в другите езици по света.

Раковски е една космополитна личност – писател, общественик, революционер, полиглот, но преди всичко хуманист. Какво обаче не знаем за него?

Питате какво не знаем за Раковски ? Мисля,че не знаем смисъла на понятията, които изредихте: писател – колко души са чели книгите на Раковски ?; Общественик – колко души знаят, че Раковски е създател на български читалища и в частност на читалището „Братска любов“ в Букурещ; Революционер – малцина знаят за Легиите на Раковски, но колко знаят за връзките му с Гръцката „Етерия“, с руските революционери и декабристи, за значимото му присъствие в масонските ложи, за автороството му на Втория браилски бунт и осъждането му на смърт за това деяние, и т.н.

Споделете с нашите читатели любопитни факти около написването на тази книга. Кои държави и интересни места посетихте?

Това не е спонтанна и ограничена във времето инициатива. Добрите идеи обикновено се зараждат понякога далече във времето, постепенно узряват и настъпва активен момент по своя инициатива. Аз съм пътувал до Западна Европа, до Канада и Америка и т.н. Разговарял съм с много и интересни персонажи по света, които знаят за делото на Раковски.

Раковски и масонството. Малцина знаят, че прочутият наш революционер е бил уважаван масон. Разкрийте факти за този период от неговия живот?

Днешните българи започнаха да свикват с мисълта, че Георги Раковски е бил високо ужаважан масон – франкмасон. Преди това е бил член на гръцката „Етерия“. Познавал е масони от Англия, Италия, Франция, Османската империя, Гърция, Русия, САЩ и др. В книгата съм дал доста обяснения за неговото участие в масонското общество, както и личната му книга ( Ръкопис) Разсъждения върху франкмасонската му същност и ролята за развитие на човешкото общество.

Можем ли да твърдим, че Раковски е пътеводната светлина за Левски, Ботев и други наши велики борци за национално освобождение?

Истината е във времето: Раковски предхожда раждането на Левски, раждането на Ботев и други възрожденци. Да, той е бил пример за Ботев, макар, че срещата и общуването им са били краткотрайни. С Левски той се познава от двете Легии и особено от първата Легията, когато влиза в открит бой с османлиите в Белград. Левски безспорно е познавал високите качества и идеалите на Георги Раковски.


Каква е истината за съдебния процес срещу Левски, след който той е осъден на смърт? Има ли българска вина затова?

Моето категорично мнение е, че съдебен процес срещу Левски се е състоял. Фактът, че е осъден на смърт не е поради обявена революционна дейност, каквато е съществувала. Осъден е по съществуващ в османското законодателство закон за убийство на човек, което му е приписано, поради предателски доноси на Димитър Общи, Хаджи Станьо Хаджистанчев Врабевски и други. Тази смърт е била необходима както за Османската империя, така и за Руската империя, за да се неглижира личността на Апостола и процесът да заглъхне бързо. Това личи най-ясно от кореспонденцията между чуждите посланици във връзка с процеса, но най-вече от доклада на граф Игнатиев до руския император, че Русия си отдъхва, софийското събитие минава леко и без усложнения.

Кой е следващият Ваш проект?

Чакам излизането на документалния филм за Христо Ботев – „Ботев отвъд понятното“ и нов документален филм за Георги Раковски. За Георги Раковски засега нямам никавко послание, тъй като там са необходими пари, за да се заснеме в чужбина и България…

 

Преди две години Пловдив беше избран за културна столица на Европа. Какво духовно послание носи според Вас този град и как виждате в бъдеще неговото развитие?

Пловдив – Филипополис – е хилядолетен български град, който никога не си е сменил местонахождението! Един от най-древните градове в Европа! В неговата земна твърд има заровени диаманти, може би изключителни данни за българската прастара история и непрекъснато я откриваме и допълваме. Пловдив наистина е град с духовно послание: православие, българщина, борбеност!

Вашето пожелание към нашите читатели и към всички българи.

Това, което днес липсва на масовия българин, което липсва най-фатално на подрастващия българин, е познаването на истинската българска история, а този процес започва с великата максима на древните: „ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ!“ – което ще значи, че започваш да мислиш вътре към душата си и тогава ще излезеш готов да посрещнеш външната природа, общество и развитие!

Благодаря Ви за това интервю!
Антон Гърдев

m.filibe.com