Психолог: Убиецът на Георги може да се е защитавал от него

Версията за опит за грабеж при убийството на 16-годишния Георги Игнатов Борисовата градина не е особено състоятелна. Това обясни в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия психологът Младен Владимиров, който работи с със съучениците на момчето. „При грабеж извършителят едва ли би оставил телефона“, посочи той.

„При грабежа трябва да има някакъв умисъл. След първото пробождане трябва да следва второ“, смята той. Ако става дума за конфликт, той ескалира се стига до гняв. Тогава едва ли ударът би бил само един.

Владимиров направи предложение, че убиецът може да е нанесъл само един удар, защото е имал простото намерение да избяга. Затова вероятно е взел и ножа, за да не бъде нападнат с него.

Психологът обясни и защо по принцип един човек би се разхождал в парка с нож. „За да предпазиш себе си или нещо друго. Най-често го носят хора с много ниска самооценка“, посочи той. Такива хора най-често удрят в гръб, както в случая с Багата и „Соло“.

Друг вариант е собствениците на кучета да ходят с хладно оръжие, за да предпазят домашния си любимец, ако се наложи.

Според Владимиров, и версията за нападение на футболни хулигани не е много вероятно, тъй като профилът им не съвпада. „Те като цяло искат да манифестират това, което са направили. Случаят не е такъв“, каза той. Би могло да бъде направено такова предположение, ако Георги е удрян с бокс или с палка или е налаган с юмруци в лицето.

Психологът обясни, че състоянието на съучениците на Георги е много тежко. След мъката идва гневът и желанието за справедливост. Това желание, обаче, не е обвързано с агресия.

Адвокат Марин Марковски пък репликира, че разкриването на убийците от профайлъри, които вършат 90% от работата на разследващите, е картинка, която може да се види в американските филми, но не отговаря на реалността. Той изтъкна, че в екстремни ситуации хората реагират много различно и не може да са изгради един модел. Адвокатът добави, че в разследването огромен принос имат криминалистите, експертите и т.н., които работят на терен и събират истински улики./Труд