В Турция се провеждат парламентарни избори

В 8 часа бяха отворени избирателните секции в Турция, където в неделя ще се гласува за новия състав на парламента. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е фаворит, но пълната й победа е под въпрос заради засилването на прокюрдската Демократична партия на народите.

Снимка: БТА

19 партии се борят за 550-местния турски парламент в опит да спечелят доверието на над 55 млн. избиратели. Пред Българското национално радио политическият анализатор Джелил Сагър от влиятелното опозиционно издание „Тудейс заман“ определи завършилата предизборна кампания като много напрегната:

Тези остри изказвания на управляващите се отразява върху обществото, което става по-агресивно.

В истинска интрига на тези парламентарни избори се превърна прокюрдската партия. Ако тя прескочи 10-процентовата бариера, тя ще обърка изцяло очакванията на президента Реджеп Ердоган, който, заедно с неговата управляваща вече 13 години консервативна излямистка Партия на справедливостта и развитието, се надява да прекара конституционни промени, които да трасират пътя към превръщането на Турция в президентска република.

Челил Сагър коментира: Въпреки проучванията, че управляващата партия ще спечели изборите с 34-40%, не променя факта, че това няма да е достатъчно за промяна на Конституцията./BNR