Парламентарната комисия за КТБ: Държавните институции, отговорни за надзора на банката, не са извършили ангажимента си съгласно закона

Всички сме на мнение, че следва да има публичност и прозрачност на всички процеси, които са се случвали в КТБ. Именно затова и в последните няколко дни се водят разговори между парламентарните групи за промяна на Закона за кредитните институции по отношение на отпадането на банковата тайна.

ktb_opashkaСледва да падне банковата тайна за всички влогове, депозити, кредити на физически и юридически лица, включително и на тези, свързани с политически партии, както и да бъдат огласени различен тип договори, които ще дадат информация на обществото, каза  председателят на парламентарната комисия за КТБ Десислава Атанасова от ГЕРБ в интервю за предаването „Неделя 150“.

Тя декларира, че нито тя, нито членове на семейството й са имали сметки в КТБ и беше категорична, че няма да попадне в списъци за посещения и вложители  и няма притеснения.

Атанасова заяви, че държавните институции, отговорни за надзора на банката, не са извършили ангажимента си съгласно закона: Държавните институции, натоварени с отговорността си съгласно закона, не са извършвали всички действия, които  е следвало и не са упражнявали надзора и контрола, който е разписан и в Закона за кредитните институции, и в Закона за ДАНС, и в Закона за БНБ и т.н.
Янко Янков от ДПС и член на парламентарната комисия за КТБ беше категоричен, че е необходимо да се извади цялата истина за КТБ на показ: Това е така от гледна точка на правото и морала, но ще даде възможност на парламента да вземе отговорни решения, свързани с промяна на нормативната база, определени управленски решения и от страна на изпълнителната власт и на други власти, но такова нещо в България повече да не се допуска. Това, ако се случи и с друг банка, пряко застрашава националната сигурност.

Янков заяви, че публикуването на списъци за посещения в банката и депозити в институцията е опит да се отклони вниманието от същността на въпроса: Да влизаш в българска банка, която и да е, не е престъпление. Да имаш депозит в банка не е престъпление. Ние се мъчим да свържем тези публични фигури, които са имали някакви взаимоотношения с банката при преференциални или други условия, каквито българските граждани нямат, и да потърсим връзка между тяхното бездействие или неправилно действие, когато става дума за контрола на банката, за отношението към банката. Основната задача на комисията е да изясним ролята на държавните органи и институции в източването на КТБ. В комисията констатирахме, че банката от самото си начало е била в зависимост и не е функционирала като другите банки. Контролните органи не са проследили нещата, които са се случвали в банката и трябва да се изясни защо.

Румен Гечев от БСП и също член на  комисията за КТБ заяви, че партията също подкрепя разсекретяването на всички депозити и трябва да се даде информация на обществото: Аз се присъединявам към предупрежденията да не се отвличаме по „пушилките“. Нека съответните органи си работят по тези разкриват информации, но ние имаме предостатъчна информация, за да започнат разследвания и осъдителни процеси. Към момента знаем кой е получил парите с трите имена, ЕГН-то, знаем имената и регистрациите на фирмите, знаем на кого са превели парите, знаем кой е ползвал средствата, знам и какъв е резултатът, знаем и кои институции не са си свършили работата и те умишлено не са си вършили работата.

89 на сто са лошите кредити на КТБ по последни данни, съобщи още Гечев.
Според него, трябва да се провери също и кой си е закрил сметките и си е изтеглил парите от КТБ към края на 2013-а година: Процесът по атаката на КТБ е започнал в края на 2013-а година. Трябва да се види кои фирми са си изтеглили парите. Това не е незаконно. Като са си изтеглили парите или са си погасили заемите – първо, къде са им отишли парите, второ – като са погасили заемите си как са ги рефинансирани. Аз имам информация, че Българската банка за развитие е рефинансирала определени фирми, т.е. те са взели пари от нея и са ги сложили  по сметките си в КТБ и да се разплатят с нея. /BNR