Бюст-паметник представи Путин като Нерон

Бюст-паметник, представящ президента на Русия Владимир Путин като римския император Нерон, е открит в село Агалатово, на 20 км от Санкт Петербург, съобщи Би Би Си.

Путин-Нерон е със старинни доспехи, наметнат с тога, с орден с герба на Русия на гърдите. Имало идея челото на Путин да бъде обвито с лавров венец, но тази идея отпаднала. Инициатори за новия паметник са членове на сдружението на казаците от Санкт Петербург.

Атаманът Андрей Поляков нарича образа „символ на нашата руска демокрация“.   Той обяснява, че замислил паметника след анексията на Крим, наричана от него „връщане на руските земи“, която сравнява с падането на Берлинската стена.  юстът е поставен в частния имот на атамана и затова не се е наложило инициативата да бъде съгласувана с когото и да било.

Бюстът е изваян от синтетичен материал от скулптора Павел Грешников. Казашкото сдружение възнамерява да поръча бронзов вариант, при това двойно по-голям, веднага щом бъдат събрани нужните финансови средства, информира „Ехото на Москва“. Освен това в бъдеще до Путин ще се извисят още две фигури – паметник на петербургския казак Дмитрий Сизков, загинал в Източна Украйна, и на атамана на Всевеликата Донска войска Пьотр Краснов, обесен през 1947 г. за сътрудничество с хитлеристите. /Дневник