Арагорн

Жителите на Пловдив се увеличават за първи път от десетилетия

Поне през тази година, пловдивчани могат да се похвалят, че не живеят в област или голям град с постоянно намаляващо население. Макар и с малко, Пловдив (град) добавя 3 661 нови жители, а Пловдив (област) – 2070.

ГодинаЖители% от България
2019666 801 21%
2020666 398 20.9%
2021662 907 20.6%
2022631 516 22.3%
2023633 586 22.5%
Жители в Пловдив (област)

Ако не бъдат ревизирани, данните за пловдивска област са безпрецедентни. За първи … Повече “Жителите на Пловдив се увеличават за първи път от десетилетия”

Великденска програма 2024 (календар на събитията)

В навечерието на Великденските празници, пловдивска община обяви подготвените инициативи, творчески работилници и концертна програма за месец май.

„Това е време, което ни вдъхновява да преоткриваме вярата си в доброто, надеждата и чудесата. Дори в модерните времена, в които живеем, традиционните елементи, свързани с празника, са се запазили в голяма степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се ходи на църква в нощта преди Възкресението, и да Повече “Великденска програма 2024 (календар на събитията)”

Христо Г. Данов става пешеходна улица (официално)

Поглед към Природонаучния музей

Емблематичната централна пловдивска улица „Христо Г. Данов“ става забранена за автомобили, най-вероятно още през септември. Това решиха с 31 гласа „За“ общинските съветници на заседание днес, след като въпросът беше повдиган няколко пъти през последната година. С 9 души „Против“ и 10 „Въздържал се“ решението най-вероятно ще породи спорове при предстоящите обсъждания на планирането, което трябва да приключи преди началото на учебната 2024-2025 година.

Граждани и бизнес, помещаващи се в близост до Дома на … Повече “Христо Г. Данов става пешеходна улица (официално)”

Пеещите фонтани с музикални вечери още през април

Тази година влюбените и отсядащите в Цар-Симеоновата градина ще могат да се насладят на Пеещите фонтани още през пролетта. Музикално-светлинното шоу се провежда от 21:30 часа, всеки ден от седмицата без понеделник.

Необичайно топлото време тази пролет позволява по-ранния старт на програмата в парка, след като общината приключи предварителната профилактика на съоръжението.

Поетапно се пускат и шадраваните в Цар-Симеоновата градина. За тях се грижат от ОП „Градини и паркове“. Вече работят и много от останалите водни площи в … Повече “Пеещите фонтани с музикални вечери още през април”

Заработи румънско консулство в Пловдив

Посланикът на Румъния в България Бръндуша Предеску и почетният консул на Румъния в Пловдив, д-р инж. Димитър Белелиев официално откриха ново румънско консулство в Града под тепетата. То започва работа в административната сграда на Международния панаир. Консулството ще покрива регионите на Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

„Румъния е модерна държава, която напредва с бързи темпове. Там има добра бизнес среда, пазарът на труда е по-уреден от нашия и вносът на служители е улеснен. Повече “Заработи румънско консулство в Пловдив”

Тракия икономическа зона планира изграждането на мащабен транспортен коридор до Италия

Район на запад от Мантуа, в италианската провинция Ломбардия, всяка седмица посреща и изпраща над 100 камиона със стоки от и до България. 5000, или около 80% от всички италиански фирми, присъстващи у нас, са с централа, производствени и търговски офиси в италианските региони Пиемонт, Ломбардия и Емилия-Романя. Това е една от причините публично-частното италианско дружество “Gruppo UniRetiCon” /Групо УниРетиКон/ да инициира създаването на паневропейски интермодален проект заедно с екипа на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, най-мащабният индустриален парк … Повече “Тракия икономическа зона планира изграждането на мащабен транспортен коридор до Италия”

Международен панаир – Пловдив е домакин на фирмите за професионално обучение

От 24-ти до 26-ти април 2024 г. в 27-я Международен панаир на учебните предприятия ще участват 120 представители от България, Румъния, Сърбия, Белгия, Словения, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. Участниците осъществяват дейност в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически услуги и хранене; информационни технологии и реклама; консултантски услуги, счетоводство; производство; образование и други.

27-ият панаир „ТФ Фест 2024 – Млад предприемач” е включен … Повече “Международен панаир – Пловдив е домакин на фирмите за професионално обучение”

Hills of Rock 2024 добавя нови шест банди към списъка с изпълнители

След официалното потвърждение на бандата Bring Me The Horizon организаторите бетонираха два мощни хедлайнера за тазгодишното издание на най-важното рок събитие в Пловдив. Освен предвожданите от Оли Сайкс англичани и пионерите на ню метъла KORN, стана ясно, че на основната сцена ще се присъединят и още: PAIN, Skindred, Imminence, Baroness, Ghøstkid и Me And My Devil.

И това лято на Гребната база в Пловдив световни имена в рок и метъл жанровете ще взривят българските фенове от 25-ти до Повече “Hills of Rock 2024 добавя нови шест банди към списъка с изпълнители”

Духовници и миряни изпратиха патриарх Неофит с молитва в църквата „Света Марина“

С подкрепата на пловдивски свещеници, Епископ Арсений отслужи заупокойна молитва за блаженопочившия ни патриарх Неофит в митрополитската църква „Света Марина“. Викарният на пловдивския митрополит епископ описа патриарха като човек, оставил незаличима и дълбока диря в историята както на родната църква, така и на отечеството.

С ангелски глас и достоен пример за подражание във вярата и любовта към ближния, главата на Българската православна църква почина във ВМА след продължително боледуване и редица операции. В църквата „Света Марина“ през 2016 … Повече “Духовници и миряни изпратиха патриарх Неофит с молитва в църквата „Света Марина“”

Пловдив води в страната по търговска площ (нови цени)

През 2024 г. в Града под тепетата оперират общо 3 шопинг центъра и 3 търговски парка с над 70 хиляди квадратни метра площ за отдаване. Досега усвоените пространства в търговските центрове са над 3500 м2, но тази площ бледнее пред наетите общо 7100 квадрата през 2020 г., когато наемите са били значително по-ниски и бизнесът не си е и представял за масово затваряне на обекти.

Над половината от обособените места са заети от търговци в сектор Мода, следвани … Повече “Пловдив води в страната по търговска площ (нови цени)”

Реновацията на БНБ-Пловдив стартира с конкурс за концепции

Под слогана „Трезор за идеи“, община Пловдив обявява конкурс за иновативни предложения за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, намираща се на ул. „Райко Даскалов“ 51. Конкурсът официално стартира в края на февруари и ще приема интересни идеи за бъдещето на БНБ-Пловдив от всички пълнолетни желаещи до 30-ти април. Всеки от преминалите първия етап Топ 3 проекта ще получи финансиране от 3000 лв. и вероятно ще бъде обявен за обществено обсъждане.

„Целта на … Повече “Реновацията на БНБ-Пловдив стартира с конкурс за концепции”

Бюджет 2024 е приет. За какво Пловдив харчи най-много?

След кратко обществено обсъждане през януари и ден на дебати в Общински съвет, планираният от новото управление бюджет за 2024-та година (на стойност 684 млн. лв) беше официално приет с комфортно мнозинство. До голяма степен разчетът носи инерцията от предишни години и по-скоро рекалкулира наследството и проектите от последния мандат, отколкото изненадва с нови намерения. Такъв е примерът с 80-те нови предложения, с които съветниците бомбардираха управляващите на последната сесия по приемането. От изложените проекти беше приет само … Повече “Бюджет 2024 е приет. За какво Пловдив харчи най-много?”