Първата нова сграда с общински жилища отваря врати

Жители на Пловдив в неравностойно положение ще могат да се настанят в новоизградената сграда на ул. „Владая“ №6 в „Многофункционална зона Изток“. Родители с деца, както и възрастни в сериозно затруднение, ще бъдат приютени в общо 74 социални жилища.

Брой апартаменти
40 едностайни
22 двустайни
8 тристайни
4 четиристайни
18 паркоместа
Капацитет на общинската сграда

Документи за кандидатстване вече се приемат в деловодството на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“, но още не е определена крайна тарифа на наемите. Одобрените кандидати могат да бъдат настанявани за максимум 3 години. Те нямат право да отказват работа, предложена от Бюрото по труда, включително курсове за квалификация и преквалификация, а децата задължително трябва да ходят на училище. Над 100 заявления на желаещи вече са подадени, според справка на БНР.

За настаняване в напълно обзаведените апартаменти приоритет ще имат:
– непълнолетни родители
– многодетни семейства
– деца с увреждания
– бездомни и жители в риск от бедност и социално изключване.

Сградата е резултат от проекта за „Изграждане на социални жилища в град Пловдив“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, Процедура „BG16RFOP001-1.003 – Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив“. Първоначално подписаният договор от 2020 г. залага на европейско финансиране от 7 165 650 лева, които общината впоследствие допълва с допълнителни над 2 млн. лв от общинския и националния бюджети. Проектът е трябвало да бъде осъществен в срок от 30 месеца.