Медицински хеликоптер в пълна готовност вече бди над Пловдив

Пловдив откри специално изградена площадка за първия си медицински хеликоптер на постоянно дежурство. С това градът става част от националната система, която гарантира бърз транспорт и спешна медицинска помощ. Още от този месец хеликоптерът може да осигури помощ при неотложни случаи в област Пловдив и близките региони. Това обеща служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на официално представяне пред медиите. На срещата бяха връчени документите за регистрация на първото за Пловдивска област болнично-вертолетно летище в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Свети Георги“.

На територията на Летище Пловдив ще бъде позиционирана оперативна база, в която ще работят до 20 висококвалифицирани специалисти – лекари, медицински сестри, пилоти, инженерен състав, както и друг наземен персонал.

Миналата година Министерството на транспорта и съобщенията отреди специален имот от Летище Пловдив да бъде прехвърлен на Министерството на здравеопазването. След регистрацията, Пловдив става база на десетото летище за медицински цели в България, което е в пълна готовност. Изграждането на помощното вертолетното-болнично летище е на стойност 157 хил. лева.

През 2025 г. предстои и изграждане на многоетажен паркинг покрай Университетска болница. Втората площадка, с разгърната площ 20 402 кв. м., ще включва 603 паркоместа, от които 61 само за хора с увреждания.

/сн: УМБАЛ Св. Георги/