Bring Me The Horizon разтресоха България

Извън всякакво съмнение – Оли Сайкс и компания обраха лаврите на тазгодишния Hills of Rock. Шоу „от А до Я“ – на това имаха късмета да се насладят хилядите фенове, дошли не къде да е, а на Гребна база – Пловдив. За първи път в България, една от най-тиражираните банди на модерната сцена достави събитие от високия калибър на лайв актовете.

Мегаспектакълът започна точно по план, в 23:00, с добре познатите звуци от електронни игри, на чиито фон се появи огромна визуализация на изкуствения интелект E.V.E. Със специално адаптирани за България съобщения на кирилица, E.V.E. подготви зрителите, че това ще е „най-добрата нощ в живота им“, че са „обречени“ и спокойно могат умрат след „последното шоу, което някога ще видят“. :))

Насред скандиранията „Оли, Оли, Оли“, BMTH стъпиха на сцената с безкомпромисен саунд. Първите няколко парчета обаче бяха само подгряване за това, което след няколко минути очакваше всички рокаджии – мощния хит от 2018-та: MANTRA. Под смазващия риф на Лий Малия, слушателите вкусиха отрано какво е изживяването да куфеят заедно с магнетичния Оливър Сайкс – не поредния концерт, а мълниеносна аудио-визуална програма.

/видео: М. Младенов/

Сетлистът не спести нищо на българска сцена. Бруталният списък от тракове включваше много от най-култовите парчета в дискографията на BMTH, включително:

1. DArkSide
2. Empire (Let Them Sing)
3. MANTRA
4. Teardrops
5. AmEN!
6. Kool-Aid
7. Shadow Moses
8. Obey
9. Top 10 staTues tHat CriEd bloOd
10. Kingslayer
11. „Ерген деда“ – Parasite Eve
(с интродукция от Мистерията на българските гласове)
12. Antivist
(дует с малката рожденичка Гери)
13. Drown
14. Can You Feel My Heart

/БИС/

15. Doomed
16. LosT
17. Throne

С изключение на Happy Song, която много години беше неизменна част от лайвовете на BMTH, българската публика получи на живо всички хитове, които бандата изпълнява, също както пред почитателите си от Австралия до Съединените Щати по време на турнето NX_GN. Дори и рок маниаците в Япония, най-вероятно ще чуят и видят през август същото шоу, което преживяха и пловдивчани.

Може би защото не всички посетители на фестивала познаваха творчеството на Bring Me The Horizon, първоначално публиката беше плаха и имаше нужда от упорито приканване. Жестове и призиви от страна на фронтмена не липсваха: от кратки напомняния в стил „Bulgaria, is that all of you’ve got?“ до откровена агитация за „mosh pit“ пред сцената.

Разбира се, най-въздействащата покана беше товарният влак от китарни рифове и екстремни вокали, движени от дръм-машиниста и основен член на бандата – Мат Николс. Първата част от програмата буквално се стовари над феновете и сякаш стъписа тези, които надали са очаквали толкова добре продуциран звук, в синхрон с огромна мултимедия и пироефекти а ла Rammstein.

За разлика от първата вечер на фестивала, когато Korn тестваха до кривене лимитите на апаратурата, озвучаването на Bring Me The Horizon беше в оптималните нива: стегнат бленд от модерно-звучащи инструменти и вокали, с децибели, които позволиха на всеки от групата да се открои, без спукване на тъпанчета.

И последните съмнения за значимостта на концерта бяха разсеяни с появяването на българския хор, който за сетен път постигна магичния ефект на родния фолклор – пълна хипноза на слушателите. Мистерията на българските гласове отекна с познатите стихове:

Ерген деда, червен деда
ей така, па така,
накривил е калпачето
ей така, па така.

С думите „Вдигнете малко шум за вашата страна!“, Гребната база просто избухна след изпълнението на микса на „Ерген деда“ – Parasite Eve. „Настръхнах цялата!„, „Просто не се въздържах. Разплаках се!“ – това споделиха много от присъствалите за емоционалния прилив от нашенски фолк и хеви метъл.

За да покаже как музиката трябва да се живее, на сцената се качи и малката рожденичка Гери, която, облечена в български флаг, пя Antivist с цялото си сърце и получи най-готиния подарък – дует с Оли Сайкс и тоталното отприщване на хиляди куфеещи пред тях.

Тези паметни изпълнения позволиха на Оли да напипа пулса на българите и окончателно да разтопи всички ледове. С малка заигравка, че е уморен от дългото турне и уж няма сили да слезе пред сцената, а и с шегата, че сигурно и ние в публиката „вече нямаме сили за повече“, певецът направи една 24-каратова усмивка и отсече: „I’m JO-KING!“, след което скочи в коридора между върлите привърженици. Последваха селфита, а най-големите късметлии получиха и шанса идолът на алтернативната музика да пее в прегръдките им.

Професионализъм в електро-рока

От модните костюми до custom декорите и бомбастичните ефекти – нито един детайл не е оставен на случайността в спектакъла на Bring Me The Horizon. Музикантите не позволиха с нищо работата, звукът или сцената им да бъдат компрометирани заради претупване. С две думи: световно ниво (на местна почва).

В добрите традиции на британската рок култура, фронтменът Оли Сайкс определено носи знамето на легендарните певци, дошли от Острова. Рядкост е суперлативите да не стигат, за да се опише въздействието на 37-годишния Оли. От нежни скокове в края на фразите, през женствени стонове в поздравите към публиката, до дълбоко, екстремно дране насред тежките китари – спектърът от вокални способности на Сайкс е мащабен.

Все още в разцвета на силите си, харизмата на британския фронтмен е неоспорима. Напълно отдаден на изкуството, Оли не пропуска нито една възможност да танцува, скача и куфее из цялата сцена, на всеки трак. Макар претенциозните да биха оценили добавените аудио ефекти и бекинг като свръхпродуцирани, Сайкс не пожали сили да изпълни на живо множество скриймове и високи пасажи за българските си фенове.

– „България, винаги съм искал да ви попитам… Can You Feel My Heart?“.

С този реторичен въпрос Оливър Сайкс подпали меломаните преди взривяващата тема на емблематичнaтa им песен. Цели 10 години – толкова трябваше да чакат родните фенове, за да чуят на живо разтърсващия хит на Bring Me The Horizon. Заклетите оливърци знаят, че вокалистът беше силно впечатлен от интерпретацията на Милена Цанова. Припомняме, че изпълнението й в Гласът на България беше публикувано лично от Оли в неговия Туитър профил. /бел. ред./

Нагнетявайки напрежението до макс, групата предизвика неизбежния бис. След кратка увертюра и със скандирания „WE WANT MORE!“ феновете изкараха BMTH за encore от още три парчета.

Финал като за световно

С jump-хита Throne краят на шоуто окончателно потвърди тезата на организаторите: новата настилка пред голямата сцена действително издържа на зверско натоварване: непрестанните скокове на тълпата под химна „Thro-o-ow-o“.

Hills of Rock 2024 се осъществява от екипа на Фест Тийм, официален представител на Live Nation – най-големия промоутър на концерти в музикалния бизнес, отговорен за наемането на топ артисти от актуалния билборд. С официалната подкрепа на община Пловдив и бюджет от над 4 милиона лева, фестивалът е една от най-скъпите инвестиции в културния живот на Пловдив, правени някога.

/снимки: Hills of Rock (Фест Тийм), Филибето/