Награда от 100 000 лева срещу проект за Ботаническата градина

По инициатива на областния управител на Пловдив, проф. Христина Янчева, както и с подкрепата на Аграрния Университет, общината стартира модернизация на 113 декара, пълни с ценни растителни видове. Управата вече е осигурила 100 хил. лв за идеен проект.

„В лицето на Община Пловдив имате много силна подкрепа, защото за нас Ботаническата градина е част от един по-голям проект за изграждане на нов модерен образователен център, който ще включва и новия корпус на Математическата гимназия и доизграждане на продължението на бул. „Санкт Петербург“ до паметника на Скобелева майка.“, коментира зам.-кметът с ресор дигитализация и европейски политики. Организаторите очакват синхронизиране с европейската правна рамка, за да получат външно финансиране.

В срещата по обсъждането на плановете участва и един от първите доброволци, дали бъдеще на градината – Наталия Елис, сега ръководител на общностен център „Компас“ . Ангажирана с градината като природозащитник и общественик, Наталия припомни как преди пет години над 50 доброволци, събрани от нея, дни наред полагат усилия за почистването и облагородяването на терена и опазването на редките видове там.

Предстои среща с министъра на образованието Галин Цоков. Очаква се в рамките на годината да стартира изготвянето на идейния проект с готовност за финансиране.