Надпис на почти 2000 години разкриха в местния археологичен парк „Филипопол“

Вероятно част от почетен надпис под статуя, фрагментът датира от времето на император Луций Септимий Север (управлявал в периода 193 – 211 г.), сочи становище на епиграфа д-р Николай Шаранков. Ако експертното мнение се потвърди, артефактът ще позволи нов поглед към епохата, в която Римската империя достига най-голяма териториална мощ, но и бележи началото на своя упадък.

Из редовете, буквално издълбани в откритото парче камък, се споменава за Вераний, трибун и първожрец на императорския култ във Филипопол. Надписите дават алтернативна, по-емоционална представа за историята, тъй като предават отношението към конкретна личност: виден гражданин, направил нещо значимо за общността. Предстои обстойно проучване на обекта, съобщава Д. Давидова, ръководител на археологичните дейности.

Самият Септимий Север е император с противоречиво наследство: назначен от Марк Аврелий, развива кариерата си във времена на преврати, екзекуции и ужасяващата Антонинова чума. Отговорен е както за ликвидирането на Преторианската гвардия, така и за реформи в армията, които носят значителни военни успехи.

/сн. БТА/

Изписаният камък е бил намерен на 10 юли от екипа на Регионалния археологически музей (РАМ-Пловдив) при провеждане на задължителни археологически разкопки преди строеж в частен имот, разположен на територията на Трихълмието. Обектът е в историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”, до която пловдивчани и туристи имат достъп чрез специални зали в центъра на града.

Находката е била вградена в стар зид от Възрожденския период, в обема на съборена къща. В миналото, честа практика е била влагането на стари материали в нови структури. Големите и малките дялани камъни са характерни за Античността. Покрай съборената съвременна сграда преминава именно антична улица, тръгваща от Източната порта на Филипопол. Там археолозите очакват да се разкрият жилищни или търговски помещения.