Гребната база посреща 900 млади състезатели на Световното по кану-каяк

/сн. Община Пловдив/

Близо 900 състезатели се борят за призовите места на Световното първенство за младежи до 23 г., юноши и девойки, на Гребната база в Пловдив от четвъртък до неделя (17 до 21 юли).

„След броени дни най-добрите представители на кану-каяк спорта в света ще се състезават за олимпийските медали в Париж. Пловдив е мястото, където през следващите няколко дни бъдещите звезди ще се борят за отличия. Вие сте тези, които ще бъдат лицата на нашия спорт в Лос Анджелис през 2028 г. и Бризбейн през 2032 г. и затова заслужавате професионална сцена за изява на тазгодишното Световно първенство. […] Сто години след създаването на организирания кану-каяк в България, вашата федерация е надежден партньор на Международната. И с това Световно първенство ще бъде написана нова страница в успешната история на кану-каяка в България“, съобщи президентът на Международната федерация по кану-каяк Томас Кониецко.

Общо 28 българи ще участват на Световното първенство – 10 при младежите до 23 години и 18 при юношите и девойките. С надежда за по-прохладни условия през следващите дни, зам.-министърът на спорта Стоян Андонов и кметът на Пловдив Костадин Димитров пожелаха на състезателите да постигнат целите си, без контузии, и да завоюват международни успехи. /бел. ред./

Веднага след като новата звезда на българския кану-каяк Йоана Георгиева бе обявена за невинна от Спортния арбитражен съд в Лозана по обвиненията за нарушаване на антидопинговите правила и временното спиране на правата й бе отменено, Йоана бе заявена за участие и на Световното първенство до 23 г. в Пловдив. Тя ще се състезава на 500 м едноместен каяк – дисциплината, на която ще представя България и на Олимпийските игри в Париж.