Франкофоли 2024: Празник за френската музика

За втора поредна година Пловдив бе домакин на фестивала Франкофоли – знаково културно събитие за града и неговите гости. Още на първата вечер от седмото издание на Международния фестивал за модерна френска музика хиляди франкофони пяха и танцуваха с невероятните Ищар, Уили Уилям, Нувел Ваг и Иво Димчев, а вечерта завърши с любимци на Пловдив – Паров Стелар.

Код жълто трябваше да бъде обявен не само за температурните условия в Пловдив, а и за топлината, с която публиката посрещна всички изпълнители, част от Първата вечер на Франкофоли България 2024. Вълнуващият концерт започна с български представител, Иво Димчев, който грабна публиката с алтернативни версии на българска естрада и модерни бийтове. За втори път в историята на фестивала на сцената се включиха артистите от Нувел Ваг, които отбелязаха и своята 20-та годишнина.

Ищар просълзи българската публика с невероятното изпълнение на песента „Облаче ле бяло“ заедно с чаровната Сибила от радио Енерджи. Уили Уилям пък накара публиката да скача и танцува бурно под звуците на неговите музикални тракове. Вярната публика на Франкофоли България остана до края на вечерта, за да се забавлява заедно с любимците си от Паров Стелар.

Вторият, финален ден на фестивала Francofolies, хвърли Гребната база Пловдив в истински музикален вихър. Вечерта стартира с енергичното изпълнение на младата френска звезда Алекси Карлие. Свежият му поглед и изкусно претворени интерпретации на световноизвестни песни грабнаха публиката още с първите стъпки на сцената.

След кратка пауза, група Deluxe пренесе почитателите в истински музикален празник. Енергичните им изпълнения и позитивната атмосфера накараха публиката да се изправи на крака и да пее заедно с тях. На пловдивчани те издадоха и защо носят култовите си мустаци. След края на изпълненията им, публиката не искаше да ги пусне да си тръгват, настоявайки за бис. Музикантите, трогнати от отдадеността, се сляха с хората, за да споделят емоциите от този незабравим момент.

Барбара Прави, любимка на почитателите от Евровизия, започна участието си по непогрешим начин, качвайки се на сцената с емблематичната си песен „Voilà“. Талантливата изпълнителка не разочарова своите фенове, представяйки за първи път пред публика песни от новия си албум. Вечерта продължи с Неж, чиято „Paro“ беше сред най-тиражираните летни хитове през последните години. Отдавайки почит на звездата от първата вечер, Ищар, Nej изпълни и инспирираната от „Sewah“ своя песен „Ma Colombe“.

Финалът на фестивала бе сложен от диджей сет на Rudimental, който нажежи до предела озвучителната система с електронна музика. Ако случайно някой не се беше досетил след първите няколко парчета, то хитът „Waiting All Night“ със сигурност не остави съмнения у франкофоните коя е английската банда Rudimental.

Francofolies България 2024 за пореден път показа, че не е просто музикален фестивал, а празник на културата, който събира хора от различни поколения и вкусове. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Фондация Пловдив 2019.