Реконструкцията на Бетонния мост: сагата започна (Промените)

След многократни решения за отлагане, трафикът по Бетонния мост е официално забранен от 12:00 часа на 15 юни. Засега затварянето касае само рампата от бул. „Христо Ботев“, но движението по самия булевард остава свободно. Свободата на преминаване в района на съоръжението обаче, остава под въпрос, тъй като следващите 10 дни ще се извършва демонтаж на техническите елементи.

Шофьорите и живеещите в южната част на града трябва да се въоръжат с нова доза търпение, тъй като предстоят редица промени в организацията на движение.

Спира преминаването от Сточна гара към кв. „Кючук Париж“, и обратно, до края на 2024 г., *ако срокът за изпълнение (6 месеца) бъде спазен
Натоварен трафик по бул. „Христо Ботев“ поне в първите седмици на ремонта заради транспорта на нова техника и дейности по демонтаж. Въвежда се организация на движението около колелото на пл. Централна гара, както и по ул. „Димитър Талев“
От 25-ти юни минаването на влакове под моста става невъзможно (*поне 40 дни), което налага промени в спирките на влаковете през Централа гара – Пловдив. Например, линиите до морето (Пловдив-Бургас, Варна-Пловдив) се пренасочват през гара Филипово. Влаковете от Асеновград пък ще спират в близост до ул. „Авксентий Велешки“ в района на Сточна гара, където има обособен временен перон. За повече информация, следете bdz.bg
Променят се маршрутите на автобусни линии № 1, 11, 27 и 36. Ще преминават през надлез „Родопи“, а автобусите с № 1 и 11 – и през нова, временна спирка (Събота пазара)
Очаква се засилено движение в пиковите часове по бул. „Цар Борис III Обединител“ и „Коматевско шосе“, които ще бъдат основните връзки към кв. „Кючук Париж“
В края на август се очаква да бъде възстановено движението по кръговото на Гарата; затворен за движение да остане само бул. „Васил Априлов“.
Кратък списък на предизвикателствата пред пловдивчани

Бетонният мост е свързващо съоръжение, построено през 1928 г. В сегашния си вид е от 1981 г., когато за последно е реконструиран. Така изграден обаче, мостът е твърде нисък за новите, бързи ЖП линии, които Пловдив иска да внедри чрез мащабни европроекти. Несъответствието дълго блокираше развитието на града към модерна инфраструктура. (бел. ред.)

Според източници на в. Капитал усложнената пътна обстановка ще трае дълго, вероятно и през значителна част от 2025 г. Причините са много, но най-важната е големият брой проекти, предприети от предишното управление, които текат паралелно и стесняват опциите за преминаване месеци наред.

Понастоящем продължават тежки ВиК ремонти по бул. „Александър Стамболийски“ и „Пещерско шосе“, както и разгърнати строителни дейности във всички посоки около Централна гара. Честите проблеми и забавяния в реализацията на ремонтите правят цялостната координация на града на практика невъзможна поне до приключването на част ангажиментите. Малко успокоение е, че летните месеци естествено ще намалят общата натовареност, докато част от хората са на почивка.

/сн. БНР/