Езиковите гимназии с най-добри резултати на матурите (Класация)

През 2024 г., средната оценка по БЕЛ на пловдивските зрелостници се е повишила с 48 стотни, с което се доближава до общо ниво „много добър“. Положителна динамика се наблюдава и при резултатите от втория държавен зрелостен изпит. Там средното повишение е с 36 стотни, като голямо подобрение има по предметите: математика, философия и предприемачество. Този положителен тренд е „значим и показва сериозен напредък в подготовката на учениците“, заяви със задоволство пред Дарик радио началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова.

УчилищеОценка БЕЛ
ЕГ „Пловдив“5.55
ЕГ „Иван Вазов“5.47
МГ „Акад. Кирил Попов“5.43
ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“5.35
СУ „Св. Патриарх Евтимий“5.18
Средна оценка от ДЗИ по БЕЛ

Класацията на местните средни училища с най-добро представяне по втория ДЗИ отново е доминирана от същите заведения:

1. ЕГ „Пловдив“
2. ФЕГ „Сент-Екзюпери“,
3. ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“,
4. МГ „Акад. Кирил Попов“,
5. СУ „Св. Патриарх Евтимий“,
6. ЕГ „Иван Вазов“,
7. СУ „Васил Левски“ (Карлово),
8. СУ „Черноризец Храбър“.

Средният резултат на матурата по български език и литература за Пловдив и областта е 61.91 точки, при национален резултат от 59.40 точки, докато на втория държавен зрелостен пловдивските ученици реализират 68.79 точки при национално ниво – 67.18 т. Слабите оценки са намалели двойно – 345 за тази година, при 660 през 2023 г. Пловдив отново влиза в Топ 3 на национално ниво.

Най-слабо по БЕЛ е представят възпитаниците на ПГ по СС Куклен, ПГ по машиностроене Пловдив, СУ „Васил Левски“ Маноле , ПГСС Белозем (Раковски):