В Деня на българската писменост: шествие, церемония и концерти (Програма)

Празникът на българската азбука и славянската книжовност 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, започва в 9.00 часа на площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия, носеща името на Светите братя. От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ е церемонията по удостояването с „Почетна значка на град Пловдив“ на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители. По същото време от 9.00 ч. до 9.55 ч. в храм „Св. св. Кирил и Методий“, ще бъде отслужена Празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица и гости, предвождани от свещениците се отправят към площад „11 май“.

Събития
В 10.00 ч. е началото на тържеството пред паметника, където празнично слово ще произнесе Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров.
В 10.20 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Празничен молебен. Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли завършва в полагането на венци и цветя.
В 10.45 ч. е началото на шествието към площад „Централен“, което ще се предвожда от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ с диригент Николай Гешев и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Шествието се движи по маршрут от пл. „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, през подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, пл. „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“, пл. „Стефан Стамболов“. Краят е пл. „Централен“.

Празнична програма с много настроение съпровожда движението на шествието по маршрута.
Пред бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 концерт ще изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив с диригент Снежана Георгиева.

На пл. „Римски стадион“ под колонадата, шествието ще посрещнат учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с диригент Иван Даярски.
На стълбите на „Каменица“ ще се състои тържествен празничен концерт с участието на хоровете на град Пловдив.

Участват: хорове и вокални формации към ЦПЛР-ОДК – Пловдив – хор „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева“, Вокална формация „Бамбини“, Вокална формация „Куклици“; хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, Младежки хор „Отепето“ към Артцентър „Алехандро“, Народен хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Вокална група на Академия към Госпожа Опера. Както и в предходните години, талантливите хористи на Пловдив – малки, по-големи и възрастни ще пеят под диригентската палка на доайена в тази професия – обичаната и многоуважавана проф. Златина Делирадева. На същото място към шествието се присъединява Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“. Последният музикален поздрав е на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“, където ще свири Представителен духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.
В 12.00 часа в Заседателната зала на община Пловдив на пл. Стефан Стамболов ще се състои церемония, на която Кметът на Пловдив Костадин Димитров и Председателят на Общински съвет – Пловдив ще връчат отличието „Почетна значки на град Пловдив“ на 14 млади творци.
В 18.00 часа на откритата сцена пред община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“, започва концертът на група „ТАНГРА“ – подарък от община Пловдив за пловдивчани и гости на града.
В 18.00 часа в Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ ще се състои концерт на Вокален ансамбъл „Езерец“ при НЧ „Н. Вапцаров-1866″ – Благоевград и Камерен хор „Иван Спасов“, част от Хоровите празници в Стария град , организирани от Камерен хор „Иван Спасов“.