План на Тракия икономическа зона има шансовете да реализира първата милиардна инвестиция

Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, в партньорство с няколко общини от област Пловдив, има шансовете да реализира в България така желаната от цялата държава милиардна инвестиция. Това посочи инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на Тракия икономически зона на регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на БТА в Пловдив.

В плана за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица, а огромна част от проекта се развива на територията на община Раковски, допълни инж. Панчев. Според него концепцията представлява един от стратегическите проекти на Европа.

По оценка на директора това е отлична възможност бизнесът да получи и финансиране за реализиране на общ проект, който наред с инфраструктурата на общината, средства за образование и иновации, включва подпомагане и финансирането на конкретни инвестиционни проекти.

Инж. Панчев е оптимист, че след преминалата първа фаза на одобрение на интегрираната териториална инвестиция, скоро всички партньори заедно с общините ще започнат реализирането на проекта. Амбицията е да бъде започнато предварително изпълнение. Досега бизнесът е получил немалка подкрепа по европейските програми.

Тези резултати са общ успех на сътрудничество с местната и държавната власт, с подкрепата на Факултета по икономически и социални науки на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и медийно партньорство с БТА.