Великденска програма 2024 (календар на събитията)

В навечерието на Великденските празници, пловдивска община обяви подготвените инициативи, творчески работилници и концертна програма за месец май.

„Това е време, което ни вдъхновява да преоткриваме вярата си в доброто, надеждата и чудесата. Дори в модерните времена, в които живеем, традиционните елементи, свързани с празника, са се запазили в голяма степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се ходи на църква в нощта преди Възкресението, и да не се работи по великденските празници.“ – пишат от организацията.

Кулминацията в празничната програма е на 6 май, когато на пл. „Стефан Стамболов“ от 17.00 часа за първи път в България ще се състои концерт „Той, Тя и Акордеонът“ с участието на двама изумителни акордеонисти: Вероника Тодорова и Калоян Куманов. Заедно с тях на сцената ще се качат любимите пловдивски музиканти Светлин Стайков – китара, Александър Леков – бас китара, Мирослав Турийски – пиано, Начо Господинов – барабани и струнен квартет в състав: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян. Датата не е избрана случайно – на 6 май се чества Световния ден на акордеона. Входът е свободен!

30 април 2024 г., вторник
19:00 ч. ГХГ – Пловдив,  Иконна галерия, ул. „Съборна“ 22
Великденски концерт на Девическа хорова формация „Евмолпея“
2 май 2024 г., четвъртък
11.30 ч. – 13:00 ч.  Площад „Стефан Стамболов“
Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.

За поредна година Община Пловдив и НГСЕИ – Пловдив подаряват радостни Великденски забавления на децата на Пловдив. На Велики четвъртък и Велика събота пред сградата на общината ще има „Великденски творчески работилници за деца“. Всички желаещи могат  да украсят по свой дизайн великденски яйца, които след това да отнесат в своите домове, а талантливите възпитаници на НГСЕИ ще им асистират и насърчават. Осигурени са декоративни яйца, екологични водоразтворими бои за декориране и четки. Възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“ ще разказват на децата за същността и смисъла на християнския празник.
4 май 2024 г., събота
11:00 – 13.00 ч. Площад „Стефан Стамболов“
Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“
5 май 2024 г., неделя
11:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“
Концерт „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“
Концерт на танцово студио към СКИС „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева. 

17:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“
Концерт на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев
6 май 2024 г., понеделник
12:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“
Концерт на Представителен ансамбъл „Марица” към СУ “Св. св. Кирил и Методий” с художествен ръководител Боян Алексиев

17:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“
Концерт „Той, Тя и Акордеонът“
С участието на:
Акордеон: Вероника Тодорова
Акордеон: Калоян Куманов
Китара: Светлин Стайков
Бас китара: Александър Леков
Пиано: Мирослав Турийски
Барабани: Начо Господинов
Струнен квартет: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян
 
Концертът „Той, Тя и Акордеонът“ с участието на изключителни музиканти ще бъде представен за първи път пред публика, при това точно в Световния ден на акордеона – 6 май. Датата се свързва с първия патент за акордеон, който е регистриран на 6 май 1829 г. във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо. От тогава и до днес, акордеонът се превръща в любим инструмент, първо на народните музиканти, а във времето се интегрира в традиционните музикални стилове от цял свят.
5 май– 12 май 2024г.
9.00 -18.00 часа , Регионален етнографски музей 
Изложба „Великден в България, Чехия и Словакия“

В изложбата се разказва за общото и различното в традициите на трите страни. Могат да се проследят запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и да се види доколко християнството е променило народните вярвания и представи. Пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е свързана и великденската обредност, са представени според използваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар. В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. Любителите на красивите писани яйца ще могат да научат колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от Средновековието до днес, както и за новите методи, използвани в ХХІ век.
1–15 май 2024г.
Детски отдел при НБ „Иван Вазов“
Изложба на великденски яйца „Пъстри, шарени яйца“