Христо Г. Данов става пешеходна улица (официално)

Поглед към Природонаучния музей

Емблематичната централна пловдивска улица „Христо Г. Данов“ става забранена за автомобили, най-вероятно още през септември. Това решиха с 31 гласа „За“ общинските съветници на заседание днес, след като въпросът беше повдиган няколко пъти през последната година. С 9 души „Против“ и 10 „Въздържал се“ решението най-вероятно ще породи спорове при предстоящите обсъждания на планирането, което трябва да приключи преди началото на учебната 2024-2025 година.

Граждани и бизнес, помещаващи се в близост до Дома на младоженците и централата на ЕВН, неколкократно се възпротивиха на предложението заради и без това силно затруднения трафик в тази част на града. Социалистите в ОбС протестираха решението с позиция, че са постъпили над 100 жалби за липса на документация и съгласуваност с Общия градоустройствен план. Цитират се е и становища на архитектурните организации, които също потвърждават опасенията за транспортно натоварване в района около Централна община.

Поглед от Първа градска градина

Основният потенциален проблем за живеещите край наскоро обновената Първа градска градина ще е режимът на достъп и регулирането на трафика. При лошо планиране, малки улици като „Бетовен“ и „Александър Екзарх“ ще се наложи да поемат цялото натоварване от автомобили, с голям риск от транспортни тапи и влошен въздух за жителите.

Вносителите на предложението са доволни от решението и обещават такъв сценарий да се предотврати с участието на гражданите през следващите два месеца. Екипът на район „Централен“ настоява за разширяването на пешеходните зони по подобие на Главната и Капана като част от дългогодишна политика за бъдещето на Пловдив.

/сн. БНР, Община Пловдив/