Ремонтът на Концертна зала най-накрая започна

3D визуализация на бъдещата Концертна зала

След почти десетилетие забавяне и борба за 10 млн. лв финансиране, стартира ремонтът на залата, в която концертира Пловдивска филхармония. При спазване на срока за изпълнение, сградата, собственост на Държавна опера, ще бъде реновирана до края на годината и ще може да приеме 730 зрители.

Архитектурният проект на арх. Бойко Кадинов предвижда подиумът на Концертна зала да бъде конструиран от 4 платформи, което ще позволи различни варианти за използване на пространството. Възможни са както основна зала и сцена с един равен под, така и сценични платформи, разположени амфитеатрално за организиране на съвременен тип представления. Реализаторите на проекта обещават да запазят в максимална степен акустичната дървена обшивка, оформяща зрителската зала, включително и балкона.

Паркоустройственото решение предвижда интериорно и екстериорно озеленяване на приемните фоайета на залата. Озеленяването ще бъде в декоративни съдове – кашпи, в които ще бъдат засадени специално подбрани растителни видове с компактна и гъста листна маса. Главният вход за посетители на Концертната зала ще бъде подчертан с акценти от пирамидални и кълбовидни форми на иглолистни растения, идея на ланд. арх. Веселин Хаджиев.