Пловдив опитва да построи три нови училища

Общината кандидатства за финансиране от Министерството на образованието за изграждането на три нови училищни сгради. Ако проектите бъдат реализирани, е възможно работата на смени в по-големите училища да приключи.

Понастоящем много деца учат на две смени, тъй като гимназии и ОУ-а ползват една и съща сграда. Така например Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ споделя помещенията си с Националната драматична гимназия „Драган Манчов“, а Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – с Основно училище „Княз Александър I“. В сутрешната и следобедната смяна учениците от ОУ „Яне Сандански“ също се редуват, тъй като базата е недостатъчна за всички занятия.

През изминалите години редица общински проекти не успяха да стартират заради политическата среда и забавените европрограми. Така например вече 35 години математическата гимназия не може да се обособи със собствена сграда.

Нови сграда и кампус на МГ “Акад. Кирил Попов”7.5 млн. лв
Разширяване на сградния фонд на ОУ “Яне Сандански”7.5 млн. лв
Нов корпус към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“7.5 млн. лв
Проекти за нови училищни сгради, 2024 г.

Сумата, която Министерството на образованието отпуска за един проект за подобряване на материалната база на учебните заведения, е до 7,5 млн. лв. Ясно е, че това няма да е достатъчно за нова сграда на всяко училище, но ако бъдат одобрени, тези средства ще дадат старт на строителния процес, след което може да се търси допълнително финансиране от общинския бюджет. Това обясни пред „24 часа“ заместник-кметът по образование и развитие на бизнеса Владимир Темелков.