Нова година със Sonique – денс звездата посреща 2024-та на пловдивската сцена

Кулминацията на тазгодишната културна програма е официалната градска церемония по посрещането на новата 2024-та година. На 31 декември (2023), от 22:00 ч. до 02:00 ч., на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“ предстои музикална програма с известни български формации и изпълнители. Водещ на шоуто ще е добре познатият ни Деян Славчев – Део, а звездата на нощта – британската денс звезда DJ Sonique.

Първи в 22:00 ч. започват младежите от група „Тригайда“. Трио „Тригайда“ добиват популярност и комплименти от журито със своето изпълнение в стил фолктроника в риалити формата „Бълария търси талант“. В 22:45 ч. на сцената се качва Ника (Nicka). Тя развива самостоятелната си кариера след успешното си представяне в „Гласът на България“, където изненада публиката с вокално майсторство и акомпанимент на пиано още като тийнейджър. По традиция в 23:30 ч. празничната атмосфера подгряват танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия”, а в 23:50 ч. започва директно излъчване на новогодишното обръщение на президента. След него в 00:05 ч. хората продължават за кратко, до 00:30 ч., когато на сцената се качва звездата на вечерта – Sonique. Новата 2024-та започва с концерт и DJ сет на великолепната британска певица, музикант и диджей. Тя нашумя през началото на милениума с големите си денс хитове: Sky и It Feels So Good.

Междувременно продължава маратона от събития, които Община Пловдив и пловдивските културни институти са подготвили за пловдивчани и гости на града през празничния месец декември. Изложбата „Родопа в изкуството“ в галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29) на Градската художествена галерия е отворена за посетители до 9 януари 2024 г. Колекцията с тематични картини от известни български художници е част от фонда на Художествена галерия – Смолян. Селекцията на творбите е направена от живописеца Петър Пиронков, куратор в смолянската галерия.

Предстои и дълга поредица от коледни концерти с участието на обичани пловдивски формации от всички жанрове. Публиката ще може да се наслади на концерт на хор „Детска китка“ към ЦПЛР ОДК – Пловдив, да чуе традиционния коледен концерт на Дамски хор „Тримонциум“, два концерта в два последователни дни на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев, да види Коледния концерт на Танцово студио „Магнифико“, концерт-спектакъл „Коледа иде” на ФТА „Дилянка, да аплодира Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“.

Концерт „Коледни чудеса в страната на талантите“ ще изнесат участниците от предаването „Ася в страната на талантите“, традиция от години, за радост на пловдивските деца в първия ден на Коледа. След тях на сцената ще се изявят група „Мистик“, а на втория ден на Коледа – „Арт Войс Център“ представя „Коледна магия“, с участието на танцово студио към СКИС „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева, Биг Бенд Пловдив и солисти от „Арт Войс Център“ и любимите артисти Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев. Продължават и събитията от програмата на празника „Светлина и надежда в Стария град“ на ОИ „Старинен Пловдив“.