Туризмът се отправя към рекорден ръст: половин милион души са посетили Пловдив през годината

Туризмът в Пловдив не само се възстановява от Covid пандемията, но и вероятно ще реализира рекордни приходи до края на 2023-та година. Според данни на НСИ за периода от януари до септември, броят на нощувките вече надхвърля нивата от пред-пандемичната 2019 г. и достига 492 000. Именно през 2019-та градът получи допълнителен тласък в качеството си на Европейска столица на културата и бе домакин на огромен брой събития.

Според община Пловдив тази година ще бъдат надхвърлени и приходите в бюджета от туризъм в сравнение с 2022-ра. Само за първите 9 месеца те са над 33 млн. лв., което е ръст от 30% за същите 9 месеца от миналата година и 27% в сравнение със същия период на 2019 година. Хотелиерите в града очакват спокоен зимен сезон, ако няма големи сътресения в икономиката на страната.

„Ако до преди няколко години хората са идвали само в деня на определено културно събитие, сега остават минимум за две нощувки, за да разгледат забележителностите на града.“ – допълват от общината.

„Тази година беше най-силната от 20 години насам. Най-вероятно 2019 г. оказа своето влияние. В момента градът е много интересен за българските туристи, както и за чужденците. Това са индивидуални туристи от целия свят.“ – разказва пред БНТ собственик на популярен семеен хотел, където оборотът се е увеличил с една трета само през настоящия летен сезон.