Цените на имотите в Пловдив се задържат, но са по-недостъпни

Продължава охлаждането на пазара за недвижими имоти и през третото тримесечие на 2023г. Макар все още да няма значителен спад в цените, намаляващият брой сделки подсказва, че купувачите стават по-разумни и не бързат да купуват. Новодомците опитват да намалят началната продажна цена и го правят все по-успешно, тъй като продавачите са по-склонни на отстъпки през последните шест месеца.

Атмосферата на пазара вероятно е повлияна и от по-слабото кредитиране. През последното тримесечие БНБ отчита лек спад при сключените ипотеки, с около 4-5%, което частично обяснява по-малкото вписвания в Пловдив – 3582. През тази година са сключени с 14-15% по-малко сделки в сравнение със същия период на рекордната 2022-ра година.

Запазва се тенденцията огромният дял от оферти купува/предлага да бъдат апартаменти. Най-търсени остават 2-стайните и 3-стайните жилища, като най-високи крайни цени на кв. м постигат по-малките апартаменти, вероятно заради завършените нови сгради. Според данни на Arco Real Estate, средните цени на имотите в Пловдив са от 850 до около 1200 евро / кв. м в зависимост от местоположението и характеристиките.

За сравнение, в София средните цени на двустайните и тристайните апартаменти са с над 50% по-скъпи и често варират в диапазона 1500-1800 евро / кв. м.

Най-предпочитаните райони от купувачите в града под тепетата са Тракия, Централен и Западен. Спад се отчита в търсенето на търговски и офис площи, както и на парцели. До края на настоящата година не се очакват съществени промени на пазара, твърдят брокери.

Цена в € / м2Район
1500-2000Център
1000-1400Христо Смирненски
1000-1400Парк Отдих и Култура
1000-1200Тракия
850-1200Кючук Париж
850-1200Южен
850-1200Остромила
данни: Arco

Имотите по-недостъпни в провинцията
 
Според Bulgarian Properties в днешно време е необходима малко над една средна софийска заплата за покупката на един квадратен метър жилищна площ в столицата. Това съотношение се дължи на факта, че в последните години доходите изпреварват по-бързо цените на имотите.

Не така обаче работи пазара на жилища в провинцията, където купувачите трябва да печелят с около 30% повече, за да си позволят същата квадратура в съответния град. „В Пловдив, Варна и Бургас имотният пазар се движи с темп, подобен на този в столицата, но доходите са по-ниски. В тези три града са нужни около 1.3 средни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ.“ – отчитат от агенцията.