Първа частна ЖП линия още през 2024-та година

Според най-оптимистичния сценарий, пловдивчани ще могат да пътуват до морето чрез изцяло нови композиции още през следващата година. Участъкът Пловдив – Бургас е първата цел на „ПИМК Рейл Експрес“, частният превозвач, получил лиценз за пътнически железопътен превоз с ангажимент да стартира алтернатива на БДЖ линията София – Бургас до началото 2025-та година.

[Това], което ще бъде коренно различно, ще бъде качеството на услугата. Много силно разчитаме, че ще бъдат завършени всички модернизации на линиите. В частта, в която смятаме да оперираме, бихме използвали подвижен състав с подходяща скорост; новите линии позволяват скорост до 160 км/ч. Крайно време е моделът на железопътните превози в България да бъде разчупен, за да могат българите да получат качествено обслужване, достойно за 21-и век, и да има реална конкуренция на пазара.“ – заяви управителят на новия ЖП оператор Пенко Несторов пред Блумбърг.

Бизнес моделът на компанията не предвижда печалба в кратки срокове. Секторът на железопътните превози е силно консервативен и инвестициите трябва да бъдат дългосрочни. Залагайки на бърз превоз с модерни вагони и услуги, компанията очаква да върне конкуренцията и да спечели предпочитанията пътниците. 

Компанията ще се стреми да направи пътуването с влак по-бързо, чисто и уютно. Благодарение на опита си в товарните превози, ПИМК Рейл вече разполага с 16 нови локомотива и чака доставката на още три. Текат и преговори за закупуването на вагони, като ще се разчита на електрически мотриси от чужбина, тъй като в България няма потенциал за производство на изцяло нови пътнически вагони.