Ханделсблат – Тракия икономическа зона привлича германски мегапроекти и очаква милиарди от ЕС

В интервю за немския Handelsblatt, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ) инж. Пламен Панчев разказва за значителните постижения на Пловдив като индустриален център. Отвъд прозорците на компанията му вече се виждат редици от фабрики на западни компании като тази на производителя на хладилници и строителни машини Liebherr, на френската Schneider Electric и на преработвателя Ferrero, чийто пиемонтски череши всъщност се произвеждат в България.

През последните години Панчев и съдружникът му Валентин Кънчев са създали над 200 фирми за собствена сметка в покрайнините на Пловдив. Развиващата се индустрия привлича интереса на Кауфланд, Осрам, DB Schenker, доставчикът на винтове Würth и големи корпорации от ранга на ABB.

Но най-ключовият проект все още предстои. Очаква се първата мегафабрика в страната скоро да бъде построена на площ от 300 хектара в близост до града под тепетата. Макар от Волфсбург да не искат да коментират евентуални планове пред Ханделсблат, инж. Панчев твърди, че „Най-голям интерес има [именно] от Volkswagen.”.

Броят на големите европейски компании, които създават подразделения в България, все още най-бедната страна в Европейския съюз, изненадва журналисти на немското издание. След войната в Украйна и тенденцията към „nearshoring“ [бел. ред.: връщането на производството близо до централното управление] България може да стане солиден бенефициент от реиндустрилизацията на Стария континент. Освен данъците, голям притегателен фактор остава и все още ниската цена на труда.

„Докато в Германия един отработен час коства средно 39,50 евро, то в България работодателят плаща едва 8,20 евро на час.“

Несигурната политическа обстановка и пропуснатите възможности от последните европрограми не позволяват на транспортната мрежа в страната да развие пълния си потенциал – да се превърне в основен логистичен хъб на Източна Еропа. Всъщност Пловдив може да спечели най-много с благоприятното си логистично местоположение. Само 400 километра магистрала делят града от пристанищата в Истанбул и Солун, и едва 300 км – до българските портове в Бургас и Русе.

През април 2023 г. изпълнителният директор на ТИЗ разгласи пред Блумбърг за сериозни инвестиционни намерения: „В следващите три години ще привлечем милиардни инвестиции… Идеята е, след като България и Пловдив станаха забележими в целия свят в производството на електромобилността, спокойно гледаме на инвеститор в областта на батериите, съхраняването на енергия. Привлекли сме инвеститор, който да осигури възобновяемата енергия, която всеки един нов инвеститор в зоната иска – те ни поставят задължително условие за възобновяема енергия на определена цена, а ние освен това им предлагаме биометан и водород в рамките на три години.“