Какво е placemaking и има ли потенциал в Пловдив?

Всеки ли може да допринесе за „местоправенето“ в градска среда? Според Ласка Ненова отговорът е категорично: „Да!“. Не е задължително плейсмейкър да е архитект, урбанист, инженер или администратор. Всеки грижлив гражданин би могъл да облагороди средата ни с инициатива, ноу-хау и подкрепа от съмишленици.

С провеждането на първия национален форум Placemaking Connected: Bulgaria стартира национална мрежа на организациите, които прилагат и разпространяват практики за иновативно и инклузивно градско развитие.

Конференцията събра български организации и международни експерти с цел обмяна на опит и широки дискусии. Организатори са „BG Бъди активен“ и „ГРАДОСКОП“, а БНТ е медиен партньор на събитието.

Ориентираният към активисти подкаст на БНТ – Пловдив „Къде живеем?“ (продукция на Регионалния телевизионен център) публикува редица интервюта с плейсмейкъри, участвали на конференцията.

Епизоди на подкаста от Placemaking Connected: Bulgaria можете да чуете в YouTube канала на БНТ Пловдив, както и в каналите на БНТ в Spotify, Soundcloud, Google Podcasts и Apple Podcasts.