Антарктическата ни експедиция пристига с екземпляри в новия Леден аквариум на РПНМ – Пловдив

През 31-вата експедиция начело с проф. Христо Пимпирев до нашата база на остров Ливингстън той и колегите му имаха цел да доставят в България интересни екземпляри, риби и безгръбначни, чрез специално оборудване. За първи път българските учени достигнаха Ледения континент със собствен транспорт – научноизследователският военен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, който е истинска плаваща лаборатория.

Изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум става възможно по проект, финансиран от Фонд „Култура“. С официалното му стартиране се очаква Пловдив да се превърне в световна дестинация за любителите на музейни експонати.

За съжаление повечето уловени морски обитатели, сред които и ледена риба, не са успели да оцелеят след тежкото пътуване на експедицията ни към България. Организаторите търсят решения. „С помощта на голяма търговска верига ще получим раци и омари от Финландия. Директорът на веригата магазини за продажби на едро реагира много позитивно и обеща помощ. Водим разговори и с аквариум в Норвегия, от който да бъдат доставени по-екзотични екземпляри„, разказа директорът Огнян Тодоров.

Може би най-атрактивният експонат, който от музея се надяваха да покажат на посетителите, бе ледената риба, която няма хемоглобин и е прозрачна на външен вид. Тази експозиция обаче се отлага до следващ, по-успешен опит за пренасянето й през шоковия за зимните същества тропик. Това може да стане най-рано догодина.

Леденият аквариум в Природонаучния музей ще посреща посетители от септември.