Общината модернизира системите за паркиране и управление на градския транспорт

Фирмата изпълнител на проекта за модернизирани системи за паркиране и управление на обществения транспорт, представи плана си за надграждане и управление на системите, с който очертава как заплащането на паркиране, закупуването на карти и билети и контролът на паркоместата ще бъдат дигитализирани до края на юни 2024 г.

Договорът, на стойност 9.5 млн. лева, включва доставка, адаптиране, монтиране и въвеждане в експлоатация на необходимото техническо оборудване и системи. В Пловдив за първи път изпълнителят ще интегрира двете си разработени системи – за паркиране и за управление на градския транспорт:

– през септември тази година трябва да заработи базовата система за паркиране
– до шест месеца трябва да бъдат въведени клиентските приложения за заплащане.

Приложение за паркиране ще дава информация за най-близкото място за паркиране, каква е цената, възможностите за абонамент и къде има зарядна станция за електрически автомобили. През него ще може да се заплати с банкова карта или с предварително заредени средства. Съществуващите възможности за заплащане ще продължат да функционират. 

Системата за управление на градския транспорт ще наподобява тази в София. Ще може да се заплаща с банкова карта и ще има информация за разписанието на всеки автобус в реално време. Въпросните улеснения така и не заработиха чрез досегашната система, която бе въведена през 2016 г. и никога не бе приведена в полза на гражданите. След модернизацията ще се използва единствено старата информационната система по спирките.

„При всички положения цената на еднократния билет ще е по-висока“, заяви заместник-кметът Тодор Чонов.

/БТА/