В Пловдив стартира Европейското турне на пианиста от Buena Vista Social Club Роберто Фонсека и хор “Нови български гласове”

Kубинският пианист Роберто Фонсека и хор “Нови български гласове” правят първата си среща с българска публика в Пловдив на 30 юни в лятно кино “Орфей. Формацията ще продължи с концерти на 2 юли в Летен театър – Варна от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България” в София. Европейското турне на пианистa от Buena Vista Social Club включва представяния в 8 държави с три различни музикални проекта.

Роберто Фонсека и неговото трио вече са в България и репетират усилено с хор “Нови български гласове” под диригентството на проф. д-р Георги Петков, с когото готвят изненади за публиката. Роберто Фонсека неслучайно избира формацията създаването на проекта „Отвъд нотите“ – той има доверие в композиторския потенциал на диригента и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да успеят да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език. Кубинецът има всички основания да се уповава на младия вокален състав, тъй като още със създаването си през 2012 г. от ръководителя им Георги Петков и продуцентите от Джаз Плюс за проекта „Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор“ им е отредено да работят на голяма сцена с известни музиканти. Албумът им “Al Este del cante“ (2017) печели най-престижната награда „Латино Грами“ в категорията „Най-добър фламенко албум“ през 2018 г.

В настоящия проект “Отвъд нотите” двете култури диалогизират и общуването им е поставено на основата на взаимно уважение и разбиране на музикалната традиция на другия. “Със сигурност можем да научим много неща от българската музика. Българите имат наистина труден музикален ритъм, а начинът, по който използват гласовете си и хармонизацията, е невероятен. Хубаво е, че се учим. Опитвам се да науча всичко. Но в същото време би било добре българските музиканти да научат и нещо кубинско. Сложността на кубинския ритъм е в специфичния груув, атмосферата, темпото, техните особености. Въпреки че нашият ритъм е прост за нас, той остава сложен за чужденците. Ще се погрижа да науча българите на това.” – споделя Роберто Фонсека.

“Роберто Фонсека се отнася с респект към българския фолклор и това е много важно за мен” – от своя страна заявява маестро Петков, който намира радост и творческо удовлетворение в създаването на вокалните аранжименти в проекта на песни като “Вечеряй, Радо”, “Девойко, мари хубава”, “Женала, Яна”.

Пълна информация за събитията са публикувани от Jazz Plus. Проектът се реализира с подкрепата на НФК по програма за “Възстановяване и развитие на частни организации”.