Стотици пловдивски фирми очакват над 50 млн. лв европейско финансиране по ПВУ

Безвъзмездна финансова помощ ще получат 340 фирми от Област Пловдив. Над 50 млн. лв са определени по двете отворени до момента процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Проектите по „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“ преминаха първия етап от сключването на договорите за финансиране на 2552 български фирми.

Според дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ 145 микро, малки и средни предприятия в 15 от общо 18-те общини в област Пловдив са одобрени за средства. По мярката „Технологична модернизация“ се предоставят 46,4 млн. лв за обновяване на технологичния парк, нови машини, техника или софтуер във фирми от общините Пловдив, Асеновград, Калояново, Карлово, Кричим, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово и Съединение. Сред тях шампиони по проекти извън областния град Пловдив са общините Марица (22 фирми), Родопи (12 фирми) и Асеновград (10 фирми).

По втората процедура – за „ИКТ решения и киберсигурност“ – от област Пловдив средства ще получат 195 фирми за 3,7 млн. лв. Кандидатите ще получават грантове между 3000 лв и 20 000 лв за софтуер за оптимизиране на управленски, производствени и логистични процеси или за системи за информационна и киберсигурност. Одобрените дейности включват и изработката на уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, онлайн обучения и др. 

Общо за страната одобрените компании са 1599, коментира Пулев и посочи, че и по тази мярка няма административна област, която да е останала без одобрен проект.

От министерството подчертават, че по „Технологична модернизация“ до края на месец май ще бъдат сключени и последните договори, а по мярката „ИКТ решения и киберсигурност“ в момента тече договаряне, като първите 750 фирми вече са поканени.