Почти 30 000 пластмасови опаковки бяха върнати срещу ваучери в хипермаркетите

От 28-ми март в хипермаркети на веригата „Кауфланд“ в София, Пловдив и Варна работят станции за рециклиране, в които срещу всяка върната опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

Снимка на новите машини

Само за първата седмица от старта на кампанията е имало над 11 000 броя върнати бутилки и кенове във всички обекти, а през втората седмица върнатите опаковки достигат почти 30 000 броя. Това съобщи финансовият директор на Kaufland Иван Георгиев на на медийно представяне в Пловдив.

Станциите приемат пластмасови (PET) бутилки до 3 литра, както и метални кенове. Най-вече това са опаковките от безалкохолно, вода и бира. Не се разрешават пластмасови бутилки от химични препарати, мляко и млечни продукти, олио, зехтин, оцет или бутилки и кенове, които са били деформирани, замърсени или съдържащи течности.

– Максималната стойност на всеки един ваучер е 2 лева (40 опаковки).
– Издадените ековаучери могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, но не по-късно от 90 дни след издаването им.
– Ековаучер не може да служи за покупки, които включват тютюн или тютюневи изделия.

Събраните PET бутилки се рециклират у нас за производството на нови пластмасови изделия от български производители. Очаква се това да намали използването на пластмаса и да пести ресурси през жизнения цикъл на суровините.

Проектът за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове е разработен от Kaufland и Lidl като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международна стратегия за пластмаса на собственика Schwarz. Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Пловдив магазините „Кауфланд“ на Цариградско и Брезовско, както и магазин „Лидл“ на Рогошко шосе са първите, които разполагат с автомати за рециклиране.

„Гордея се, че добрите практики от Германия реално вече са включени в нашето ежедневие. Това е един прекрасен пример за кръгова икономика. Ще идвам редовно да връщам моите пластмасови и ауминиеви опаковки в хипермаркетите на Kaufland в града“, казва д-р Мариана Чолакова, почетен консул на ФР Германия в Пловдив. Автоматите позволяват на клиентите лесно да върнат употребените опаковки от напитки на популярни места за ежедневно пазаруване, като едновременно с това допринесат за опазването на околната среда.