Бюджетът на Пловдив нараства до 630 милиона лева (Пълен преглед)

Общо 630 милиона лева е новата финансова рамка на Пловдив за 2023-та година, което е увеличение с над 20% спрямо миналогодишната. Разчетите предвиждат 250 млн. лева капиталови разходи, като почти 40% от тях (93 млн. лева) се финансират по европейски проекти, 71 милиона лева са средства от приходи на общината, а 56 млн. лв. идват от заеми. Държавната субсидия е едва 10 млн. лева.

За да избегне неплатежоспособност, община Пловдив е принудена да приложи изпратената от Министерството на финансите методика за гласуване на временни общински бюджети. Общините не могат да одобрят своите разчети, преди да бъде гласуван държавен бюджет от следващ работещ парламент. В момента държавата планира месец за месец с по 1/12-та от миналогодишния бюджет.

Най-голeмият дял от разходите е за образование – 227 млн. лева.

За заплати са предвидени общо 211 милиона лева, но в това число влизат и възнагражденията на учителите, както и на всички останали служители. Задължителните осигуровки са в размер на 49 млн. лева, а за цялостна издръжка – 154 млн. лева. За стипендии са заделени 1,6 млн. лева, за вноски по заеми – 1,2 млн. лева.

Разходите за спортни обекти и съоръжения доминират в тазгодишната капиталовата програма. С над 70 млн. лева се финансират строежите на стадионите Колежа и Лаута, басейна ПК „Младост“, детската школа на ФК „Марица“ и покупката на зала „Строител“ (бел. общо 4,9 млн. лв. в две години).

Под натиска на феновете общинарите зачислиха почти 50 млн. лева за двата основни градски стадиона: 25 млн. лв за стадион „Локомотив“ и 22,5 млн. лв за стадион „Христо Ботев“.

Бюджетът на „Чистота“ възлиза на 35 млн. лв., 28 млн. лв. са за „Организация и контрол на транспорта“, а за „Градини и паркове“ – 13 млн. лв. В частта „екология” са записани около 25 млн. лева. Вместо прекратения пробив под Водната палата се очаква нов голям проект за „Дондуковата градина” на стойност 3,7 млн. лева. В други проекти са включени парк „Гарнизонна фурна”, парка зад стадион „Христо Ботев” и парк в жк „Тракия”.

– ВиК мрежите ще се поддържат отново с 24 млн. лева.
– Без промяна са средствата за 55 социални услуги – 21,7 млн. лв

Културата традицонно е в дъното на класацията на общинските разчети и ще разполага със 7,7 млн. лева. „По 100 000 лева са предвидените средства за трите културни институции – Драматичен театър, Държавна опера и Държавен куклен театър – Пловдив“, уточнява зам.-кметът Пламен Панов. Бюджетът за културно съдържание на Пловдив е 4,9 милиона лева, а останалите средства са за поддръжка на културните институции в града. Все пак по линия на делегираните от държавата дейности в сферата на културата е възможно общият бюджет да достигне 20 млн. лв.

Нови инфраструктурни проекти през 2023 г. няма да стартират, освен крайно належащия ремонт на Рогошко шосе. За текущите ремонти на улици и тротоари са предвидени средства само за три района – „Южен“, „Централен“ и „Западен“ – общо 3,7 млн. лв. „За другите три района няма средства в общия бюджет“, коментира зам.-кметът Райчев.

Надграждане на електронно-билетната система ще струва 4 млн. лв след поредна обществена поръчка заради решение на ВАС с указания Община Пловдив да „занижи критериите за кандидатстване“.

Реконструкцията на кино „Космос“ отпада през 2023 г.

За ремонти и обзавеждане на училища и детски градини са заложени 8 млн. лева, които включват новата сграда на ОУ „Княз Александър Първи”, но не и ремонта на Хуманитарната гимназия (бел. кметът Здравко Димитров все пак не изключва вътрешен ремонт по линията на район „Централен“). Новите ясли ще струват 3 млн. лева, а строеж на детска градина в жк „Тракия” – 2 млн. лева.

Общинското предприятие „Екобус“ ще се издържа със 167 хил. лева, които включват и проучвания за закупуване на електрически автобуси. Разработва се линия 103 (от депото на „Тракия“ – през моста на Адата – до езиковите гимназии) за по-бързо придвижване на учениците.

Разчетената финансова рамка вероятно ще претърпи корекции в периода до 6-ти април, когато ще се състои сесия за приемането й. Окончателният вариант надали ще бъде известен, преди да бъде сформиран парламент с ясни правомощия.