Градската железница: от Асеновград до Бенковски през летище Пловдив и Централна ЖП гара

Представители на пловдивски общини, „Тракия икономическа зона“ и СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ предложиха градската железница на Пловдив да преминава през общо 13 спирки:

ЖП гара Асеновград
– Маврудово
– Крумово (с връзка към летище Пловдив)
– Югоизточна индустриална зона (в района на бившия завод „Пишещи машини“)
– Централна ЖП гара Пловдив, Пещерско шосе (в района на магазин Кауфланд)
– бул. „Шести септември“ (в района на ст. „Пловдив“)
– Окръжна болница
– ЖП гара Филипово
– Индустриална зона Войводиново (индустриална зона)
– Скутаре (индустриална зона)
– Равадиново
– Бенковски.

До началото на март общините трябва да дадат своите предложения за спирки, включващи основни възли, които да превърнат железницата в предпочитан транспорт за придвижване и логистика. Изпълнението на проекта включва два етапа: изграждане на основния ринг на градската железница и изграждане на отклонения до отделни населени места. Проектът обединява пет общини: Пловдив, „Родопи“, „Марица“, Асеновград и Куклен и вероятно ще бъде първата градска железница в страната. Надеждата на участниците е, че увеличаващите се задръствания ще намалеят с пускането на новите линии, които гражданите ще могат да използват вместо автомобилите си.

Над 198 милиона лева от еврофондове са заложени по програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.. Официалното име на проекта е „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“. Влаковете за S-Bahn ще бъдат купени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.