Синдикатите адресираха кмета за увеличение на заплатите в общинския сектор

Председателят на КТ „Подкрепа” Атанас Кръстев е отправил официално писмо до кмета Здравко Димитров и заместника му Величко Родопски за насрочването на редица срещи, с които да се търсят възможности за компенсация на работещите в община „Пловдив“ срещу натрупаната инфлация.

„Искането ни е свързано със сегашната икономическа ситуация – висок процент инфлация и галопиращи цени на стоки от първа необходимост, за търсене на социални механизми, ведно със социалните партньори, подпомагайки като цяло доходите на работещите в системата.“ се пише в съобщението на СРС-Пловдив.

Вероятността служителите по делегирани от държавата дейности да получат увеличение е минимална поради закона за удължаването на бюджета от миналата година. Макар да бяха обещани редица мерки за подобряване на доходите, липсата на бюджет за 2023 г. на практика замразява заплатите в администрацията поне до гласуването на нов парламент.

Все пак изключения са възможни под натиск, както вече се случи след преговорите между „Български пощи“ и синдикалните организации. „Подписаното днес споразумение предвижда 19% увеличение на работните заплати, като 11% от него влиза в сила от 1 януари 2023 г., а допълнителни 8% – от 1 юли тази година. В подписаното споразумение се предвижда и увеличение на сумите за ваучери за храна от 60 на 100 лева.“ – цитира БТА.

В общинските предприятия, чиито служители са ангажирани с местни дейности, възможности за увеличение могат да се проучат. Местните дружества водят свои разчети и се финансират от бюджета на самата община, а не от държавата. Спорно е обаче дали ще има воля за компромис предвид нестабилната политическа ситуация и поетите задължения, които вече включват и милиони за футболни стадиони.