Пловдивчани спасиха 31 души в бедстващата Турция

репортаж на bTV със спасителите

Пловдивската група доброволци за аварийно спасяване се прибраха у дома след седмица на мисия за спасяване на оцелели от катастрофалното земетресение в Турция. Екипът от 27 спасители бе посрещнат от десетки техни близки и роднини, както и генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Оборудвани със собствени средства, доброволците са успели да спасят 31 души от рухналите сгради в най-засегнатия район на бедствието – Кахраманмараш. Макар и без официална помощ от местните власти, те са се снабдили с всичко необходимо чрез дарения и със собствени средства, цитират от БНР.

„Бедствието беше в много голям мащаб и целият екип от националната асоциация на доброволците, които бяхме там, се постарахме да помогнем по най-добрия начин. Там има бедствено положение от една страна, защото хората няма къде да живеят. Голяма част от тях имат затруднени доставки на храна, на гориво и освен всичко температурата е много ниска“, разказва Георги Влайков от Аварийно спасяване – Пловдив.

С екипа е било и шведското куче спасител Килиан, чийто собственик е българин, живеещ в северната страна, включил се доброволно в групата спасители от Пловдив и София. „Голдън ретривърът Килиан намери и спаси под руините десетки човешки същества.“ – допълва Влайков. Килиан е специално обучен да локализира хора под развалините.

„Колкото тръгнахме, толкова се прибрахме, което е най-важното“, радва се доброволецът Ивелина Попова пред bTV.

Консулът Кюнгерю изказа признателност от името на турската държава и народ, подчертавайки безспорния пример за добросъседство и взаимопомощ.  

Пловдивчаните, сред които и няколко дами, са работили 8 дни в буквално непоносими метеорологични условия – смразяващ студ и често ураганен вятър, липса на вода, храна и битови условия. Действали са неуморно, на пълен денонощен цикъл с кратки почивки за сън и храна. 

Пред българското радио, героите от „Аварийно спасяване“, макар да се молят такова бедствие никога да не се повтаря, споделят без колебание, че отново биха потеглили на мисия, ако се наложи.