Роженският събор се възражда през 2023-та година

„РОЖЕН 2023 – ще разтърсим Родопите“

За поредна година хиляди българи от страната и чужбина ще посетят Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ за да почетат традициите, фолклора и народната ни култура.

От стари времена на роженските поляни са почитани стари черковища, свързани с християнски светци, чиито празници са в рамките на два месеца – юли и август. През 1898 г. отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, пръв дава идея за общ събор по тези земи, като призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на Св. Пантелеймон – 27 юли. Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост.

„Рожен и Родопите отново ще се превърнат в туптящото сърце на България през 2023 година! Магията „Рожен“ ще ни обедини в името на общата ни мисия – да предадем българското духовно наследство на следващите поколения!“ – казват организаторите.

Датите на „Рожен – Събор на народното творчество и животновъдство 2023″ ще бъдат официално обявени в началото на тази година. Събитието се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Община Смолян.
www.rozhen.bg

Тони Топ Фолк

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].

Благодаря Ви!
Антон Гърдев