Победителят от Гласът на България Петя Панева с дебютен албум

Богата музикална колекция с името “Петя Панева с Оркестъра за народна музика на БНР“,  включваща девет великолепни песни, записани с едни от най-добрите български инструменталисти и аранжирани от композиторите Георги Андреев, Костадин Генчев и Димитър Христов, е вече на българския пазар.

снимка: БНР

Работата на Оркестъра за народна музика (ОНМ) на БНР и Петя Панева не е от днес, нито от вчера. Тя е отражение от бдителния поглед на състава и неговия диригент Димитър Христов през годините към младата генерация изпълнители, сред които безспорно се откроява възхитителната Петя Панева. В поредната им среща, албумен дебют за певицата, ясно се долавя зрялото майсторство между равностойни колеги. Музиката, въплътила искреното им общуване, е сладкодумен разказвач на истории.

Една след друга се сменят деветте звукови картини, разкриващи богатата душевност на солист, диригент, композитор и оркестър. Дебютният албум на Петя Панева с ОНМ на БНР е не просто музикален продукт, а изживяване, от което струи обич, талант, посветеност, вдъхновение, майсторство – резултат от неповторимата симбиоза между виртуозните музиканти с поглед на откриватели и пазители на добрите традиции и един от диамантите във вокалното фолклорно изкуство.

“Изпълненията на Петя Панева възраждат най-добрите традиции на българския народен песенен фолклор, запазени през столетията. Брилянтно пеене с чисто и неподправено звучене!“, казва за нея композиторът Георги Андреев.

Според композитора и диригент на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов “Петя Панева е истинско явление в съвременната фолклорна история на България. Наследницата на Калинка Вълчева, както всички я определят, вече е със собствен стил, репертоар и кариера. С кадифения си богато  орнаментиран глас и естествено очарование тя мигновено пленява слушатели и зрители.“

“Петя Панева безспорно е диамант в короната на най-прекрасните български гласове. Кристално чист глас и неповторим тембър, каквито вече рядко се раждат. Можем да бъдем щастливи, че тя продължава най-добрите традиции в народното пеене“, смята композиторът Костадин Генчев.

“Отвъд абсолютно заслужените комплименти за изпълнителското ѝ майсторство, Петя Панева успя да изгради невидим мост в отношенията между различните поколения изпълнители. И едните, и другите виждат бъдещето в нея“, категоричен е музикалният продуцент Кристиян Неделчев.

Дебютният албум на Петя Панева с ОНМ на БНР може да бъде намерен в Рекламно-информационния център на БНР на адрес:

гр. София, бул Драган Цанков №4
www.bnr.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].

Благодаря Ви!
Антон Гърдев