Талантливата гъдуларка Антония Гъркова мечтае да бъде диригент

Антония Гъркова, едва на 16 години, е ученичка в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, свири на гъдулка и е част от състави на гимназията. Обича фолклора, винаги е усмихната, свири всеки ден и не може да си представи живота без музика.

снимка БНР

Талантливата Антония участва в концерти у нас и в чужбина, конкурси и има ежедневна подготовка за тях. С особена гордост говори за участието си в проекта на БНР „Приказки за малки и големи“ - проект на Оркестъра за народна музика при БНР и диригента Димитър Христов. Участва заедно със свои съученици от НУИ „Панайот Пипков”. Скоро Антония навърши 16 години.

На рождения си ден тя сложи на кръста си пафти:

„Пафтите ги сложих, защото обичам всичко свързано с фолклора и смятам, че е много интересно за един млад човек да го видят по по-различен начин“, каза за БНР Антония Гъркова.

През 2022 тя е имала доста успехи:

„На 19 май бях солист на БНР. През лятото бяхме в Полша. Спечелих награда в Плодив при участие в национален конкурс“.

Била е поканена да свири в БНР след конкурс във Варна:

„Там диригентът Димитър Христов много ме хареса и ме покани да свиря с тях сюита на Атанас Вълчев – една доста труда пиеса за свирене. Бях там с моя преподавател Борислав Иванов, за което много му благодаря, защото без него нямаше да имам този успех“.

Любимите ѝ композитори са Атанас Вълчев, Христина Белева, Пейо Пенев.

„Искам да направя собствена школа, за да предам знанията, които имам, да стана диригент на собствен оркестър и да пиша моя музика“.

Радостина Билярска /БНР/

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].

Благодаря Ви!
Антон Гърдев