БНТ излъчва поредицата „Открий Пловдив“, разкриваща любопитни факти

В навечерието на Рождество Христово, БНТ стартира излъчването на документалната поредица „Открий Пловдив“ с редица интересни факти за нашия град. Това е вторият сезон на авторския проект на БНТ Пловдив. През 2021 г. беше реализиран първият сезон от десет епизода кратки документални филми, посветени на историческите, архитектурни и културни забележителности на Пловдив.

50 години БНТ Пловдив

Идеята за създаването му е свързана с 50-годишнината на първата извънстолична телевизия. Премиерата на новите епизоди по БНТ1 през декември 2022 е предшествана от повторното излъчване на първите десет, а новите можете да гледате всеки ден до Коледа, от 14.30 по БНТ 1.

Вторият сезон представя най-старите културни институции в Пловдив-НБ”Иван Вазов”,Археологическия, Етнографския музей, Природонаучния, големите събития – Европейски месец на културата’99, Европейска столица на културата ‘2019, забележителната фигура на Димитър Кудоглу, Градската художествена галерия и Първия български професионален театър.

Проектът е подготвен в партньорство и с подкрепата на Община Пловдив, отдел „Култура“. След излъчването по БНТ 1, новият сезон ще бъде показан и по канала за култура и образование-БНТ2, а епизодите ще бъдат достъпни и в YouTube канала на БНТ Пловдив.

Националната телевизия публикува следната програма:

На 24 декември, от 16.00 часа поредицата НА ОПЕРА С БНТ2 представя “Дългата Коледна вечеря”- филм за работата на световния хореограф Раду Поклитару с балета на Държавна опера Пловдив.

На 25 декември, от 15.00 часа по БНТ2 представя “Изгряла ясна звезда”-  Коледен концерт на ФА „Тракия”.

На 1-ви януари 2023, в 14.00 часа, БНТ 2 ще излъчи филма на БНТ Пловдив “Сън за изгубени светове”. Филмът представя отблизо световния визуален артист Стефано Пода, създал с екипа на Опера Пловдив знаковите спектакли “Силата на съдбата” и “Орфей и Евридика”. Артистът е дълбоко развълнуван от срещата с античния Филипопол и възможността да “реконструира” един духовен свят, отвъд видимостите и времето.