Разрешено е преустройството на Античния форум до пощата

Снимка: община Пловдив

Националният институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата ще предостави становището си за преустройството на „Античен форум на Филипопол – изток и юг“. Според общината и заместник-кмета Пламен Панов официално е разрешено „благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията“ на археологическата зона, разположена между Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „Цар Борис III Обединител“. Проектът е съгласуван и с всички други инстанции – ВиК, EVN и пожарната. Предстои Общински съвет – Пловдив да стартира процедура по ЗОП, както и да се организира публично представяне пред пловдивчани

Проектът, на стойност 58 800 лева, беше изготвен през 2020 г. и внесен за разглеждане в НИНКН през месец август. Организирано бе и публично представяне на открито на 2 септември, на пл. Централен, в близост до Античен форум на Филипопол – Изток и Юг от проектантите „В и Р Инженеринг“ ООД София.

„В резултат на отлично свършената работа, съгласуването от страна на НИНКН И МК е факт, а положителното становище е важна стъпка към завършването на едно от най-красивите и интересни пространства в Пловдив, допълвайки експонираната археология на пл. Централен и реставрирания вече Форум „Север“ и Форум „Запад“ с Одеон, част от Агората на Филипопол. На практика пл. „Централен” ще бъде завършен в цялост и ще разкрие пълната си красота и нова визия“, разказва Пламен Панов.

„Инвестициите в културата продължават да ни утвърждават като предпочитана дестинация за туризъм, а с този проект ще се оформи един уникален по рода си античен комплекс“ – Здравко Димитров.