Протестът срещу унищожаването на парка до Гребната база събра 5000 подписа

Репортаж на НОВА

Жители на Пловдив за пореден път излязоха на протест пред сградата на Областна управа, за да защитят зелените площи в парк „Отдих и култура“ до Гребната база. До гражданското недоволство се стигна, след като Общинският съвет прие новия Общ устройствен план на града, който дава възможност за строителство върху 81 декара в самото сърце на парка. Над 131 дка пък са в частни ръце и целят изграждането на огромен квартал вместо запазването на 50-годишната гора.

снимка БНТ

Протестиращите настояват областният управител Ангел Стоев да върне решението за устройствения план за прегласуване. Те вече са инициирали и подписка, която е подкрепена от повече от 5000 пловдивчани. Стоев е обещал, че ще даде становище за решението за застрояването на част от парка в законния двуседмичен срок, но развръзката предстои.

След вече прекъснатия строеж на пробива под Водната палата и върволицата от разрушения на старинните тютюневи складове това е поредното скандално решение за строеж на община Пловдив в рамките на по-малко от година.