Летище Пловдив очаква над 300,000 пътници през 2023-та

В периода от 1 април до 30 ноември 2022 година на летище Пловдив са обслужени 149 192 пътници, цитира БТА. Председателят на Съвета на директорите Дойчин Ангелов споделя, че пътниците са почти два пъти повече в сравнение с 2019-та година. С допълнителните полети от зимния чартър до края на годината, Ангелов очаква броят им да достигне 200 000. Това е абсолютен рекорд в историята на аерогарата.

С очакваните редовни линии – две от Турция и подновяване на някои от предишните дестинации (Милано, Франкфурт, Брюксел, Барселона), се предвижда пътникопотокът за 2023 г. да достигне над 300 000 души, коментира председателят с уговорката, че трябва да се работи със същото темпо и да няма резки промени в управлението на летището.

По думите му за постигането на тези резултати съществена роля има Фондът за развитие на летище Пловдив, създаден през 2010-та от осем общини. „В преговорите с авиокомпаниите всяка една от тях, без изключение, се интересува дали биха могли да разчитат на стимули, с които да намалят риска при започване на редовни полети. И там ролята на Фонда е решаваща. “ – твърди Ангелов.

До дни ще стартира нов сайт, който ще дава разширени и по-добри възможности на общините – участници във Фонд за развитие на Летище Пловдив, да рекламират своите дадености, културни календари, места за настаняване и др.

Линиите до Бурса и Истанбул тръгват през лято 2023. Детайлите за часовете на полетите се уточняват.

Активни преговори се водят с Ryanair за нови дестинации, евентуално до Барселона, както и за рестарт на редовните линии до Брюксел, Милано и Франкфурт. Продължават и разговорите с авиокомпанията Wizzair за това какви дестинации биха могли още да стартират.

В разгара на ковид пандемията Летище Пловдив отчете бум на каргополети, но засега товарите остават незначителни.