Сагата с пробива под Водната палата продължава

Нови развитие в смущаващия строителен проект – общинските съветници на Пловдив гласуваха за преустановяване на изпълнението на проекта за пробива за срок до 45 дни. Предложението бе прието с мнозинство от 44 гласа „за“ и 4 „против“.

Репортаж на място от БНТ

След непрекъснат натиск от страна на потърпевши граждани, местни съветници от ГЕРБ бяха принудени да вземат отношение, макар и кметът Здравко Димитров да продължава да одобрява строителството. Негативно с думите „безсмислен проект“ се изказа и бившият кмет Иван Тотев, също от партия ГЕРБ, но вече извън местната администрация.

Миналата седмица, народният представител Росен Костурков, новоизбран чрез квотата на ПП, изяви съмнения за целесъобразността на мащабните разкопки, а именно: не е ясно как и по какъв начин този пробив ще помогне на трафика в посока север-юг. От друга страна, по думите му, това ще струва ужасно много пари, които според него ще бъдат дадени „на тъмно“. Той не е убеден, че „100-150 метра дупка може да струва 10 милиона лева“.

Костурков се обяви и против процедурата „инженеринг“ и се ангажира да постави в парламента искане за законодателна ревизия, която да ограничи използването на процедурата до само наистина необходимите случаи. 

Някой бърза да даде едни пари„, каза още той и добави, че „90% от поръчките в Пловдив минават по следния ред – три фирми кандидатстват, от тях две отпадат по формални причини и се отваря само една оферта.

Депутатът от „Демократична България“ Йордан Иванов също застана срещу кмета. В интервю за Радио Пловдив той заяви, че проектът трябва да бъде спрян. „На онова кръгово движение – белег на управлението на кмета Иван Тотев, има проблем, който трябва да бъде разрешен, но не и по този безумен начин. Без трафични данни, без участието на експертите с инженеринг, с абсурдна магистрала в града“