Реконструкцията на Бетонния мост се планира в два етапа

Пробивът под Централна гара, градската железница и повдигането на жп линията Пловдив -Карлово обсъдиха кметът Здравко Димитров и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. 

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще включи сред приоритетите си в следващия програмен период повдигането на жп линията Пловдив-Карлово в участъка между Централна гара Пловдив и жп гара Филипово. Администрацията ще предостави на НКЖИ общинските имоти, които попадат в зоната на трасето, да се изготви ПУП и да се определят броя и местата на евентуални бъдещи спирки. Повдигането на жп линията ще спомогне за разтоварване на трафика между район „Западен“ и район „Централен“, като ще даде възможност за развитие на алтернативен транспорт.

Дискутирана беше и готовността на НКЖИ и Община Пловдив за съвместна работа при изграждането на бъдеща градска железница, част от която ще е повдигнатият участък Централна гара – жп гара Филипово, като всички присъстващи се обединиха около становището, че до 10 години тя ще бъде от първостепенна необходимост за облекчаване на трафика в града.

Относно пробива „Модър – Царевец“ заместник-министърът заяви, че не бива да се затваря основна пътна артерия в посока юг-север, без да са осигурени на гражданите други възможности за придвижване. Той гарантира, че реконструирането на Бетонния мост ще стартира след като бъде пуснат пробивът.

Самото съоръжение над жп линиите ще се работи на два етапа, като в първия ще бъде изградено трасето над релсите, а във втория ще бъдат направени и развръзките в източна и западна посока и ще бъде свързано с булевард „Христо Ботев“.