12 ученици от Спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив са приети в болница

Снимка: БНР

12 ученици от Спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив са приети в болница с хранително отравяне. Общо с оплаквания за стомашно неразположение са над 50 деца. Здравните институции изясняват причината за инцидента.

194 ученици са консумирали храна приготвена на място в училищния стол, където се предлагат два варианта на обедно и вечерно меню. До два часа след консумацията на обедната храна една част от децата получават симптоми, по-късно след вечеря и други деца са в неразположение -повръщане, диария, главоболие и 12 са приети в инфекциозна клиника.

От болницата определят състоянието на приетите в Инфекциозна клиника деца като средно тежко и подчертават, че има подобрение.

Учениците са на възраст от 10 до 16 години. Първите с по-сериозни оплаквания са били  приети в лечебното заведение около 20.30 часа, като до обед днес са постъпили и други деца с повръщане и обезводняване.

Здравните институции са сезирани и в момента се изяснява причината за случилото се.

Екип от специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните и от  Регионалната здравна инспекция проверяват на място дали се спазени санитарно-хигиените изисквания в училищния стол, вземат се проби от храната, която са консумирали учениците, проверяват се и общежитията.

Директорът на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив д-р Иван Шиков обещава резултати от изследванията до дни.