Панаир на занаятите ще представи майстори в Стария град

Есенното издание на „Панаир на занаятите – Шевицата, код за памет“ ще се проведе от 15 до 18 септември на ул. „Съборна“ в Стария град. Събитието се организира традиционно от Регионална занаятчийска камара – Пловдив с подкрепата на Община Пловдив. Есенният панаир на занаятите тази година гостува на „Празниците на Стария град“, заедно с първото издание на новия фестивал „Гурмето под тепето“.

Над двадесет майстори и калфи от цяла България ще ви потопят в магията на занаятите, с представяне на авторски творения и демонстрация на своя занаят:  дърворезба, изработване на накити с различни техники, изделия от кожа, плъстене, стъклопис, свещолеене,  художествена керамика и стъкло, изработване на стъклени изделия чрез издухване,  изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, макраме и др. Поканени са за участие и гости – украински бежанци, които ще представят ръчно изработени майсторски изделия. Под ръководството на майстор – занаятчия, децата ще творят в тематична работилничка, брандирана с надпис „Детска работилница”. Участието е безплатно.

Акцент в есенното издание ще бъде народният художествен занаят „Везбарство”, дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. При везането на български народни шевици се създават високохудожествени творби, плод на труд, търпение и много умения. Изявени творци, които продължават и популяризират българските традиции в този красив занаят ще представят еднодневни изложби, придружени с презентации. Първата от тях ще бъде насочена както към любители, така и към напреднали в занаята и ще представи спецификите и тънкостите при изработване на български шевици. Компонентите на традиционната българска шевица: ритъм, симетрия и контраст; Подбор, съчетаване и обработка на материалите, използвани при работа; Видове мотиви, Цветовете, които са от основно значение за етническото своеобразие на българските народни носии и много други.

Втората презентацията ще запознае децата с  развитието и традициите на българската шевица и с  голямото регионално и локално разнообразие, с предназначението и приложението на шевиците, видовете бодове, използваните характерни цветове и орнаментика във всяка шевица. След всяка презентация в творческа  работилница, ще се предостави възможност на всички желаещи деца, граждани и гости на града да приложат наученото и да провокират своите умения при изработване на шевица.