Преместват учениците в други сгради след пожара в ОУ „Душо Хаджидеков“

Оценяват щетите след големия пожар, който изпепели покрива на едно от емблематичните училища в Пловдив. няма пострадали хора, но материалните щети са големи и училище „Душо Хаджидеков“ няма да посрещне ученици на 15 септември.

Директорът на училището Грозденка Николова от вчера е в непрестанен контакт с общината и РУО. Днес предстои междуинституционална среща в 10.00 ч. като се очаква да бъде взето официално решение къде ще учат децата.

„Учебната година ще бъде открита, децата ще бъдат настанени“ – увери Николова – „От сградата, която горя, са 340 деца“, каза тя.

Училището все пак има още една сграда, като и помещения в съседни сгради.

Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов коментира, че вчера вечерта е направен първият оглед на останалите постройки:

„Доста са запазени, почти няма щети – първият етаж е малко опушен, на втория етаж има течове на две места. Пожарната успя да запази вътрешността на сградата, въпреки, че почти целият покрив липсва“.

Днес ще се направи опит да се разчисти и да се изолира част от училището, която може да бъде пригодена за ползване.

„Имаме три варианта в широкия център на града, където могат да бъдат временно преместени децата. Училището има и втора сграда с малък капацитет, така че не бива да има притеснения за 15 септември – ще направим организация“, обясни Стефан Стоянов.